In samenwerking met Kek Mama

Meivakantie-tip: zó leuk is het Zweedse Dalsland

21.02.2022 16:00
meivakantietip Zweden Dalsland

Ook zo toe aan een zonnige lente met veel ruimte, natuur én avontuur? Ergens waar je niet stikt van de hitte? Met de meivakantie in het vooruitzicht delen we deze hidden gem: Dalsland in West-Zweden.

Veel dichterbij dan je denkt: deze heerlijke vakantieregio ligt op twee uurtjes rijden vanaf Göteborg. Hej hej Dalsland! Dalsland mag dan wel de kleinste provincie van West-Zweden zijn, het puilt tot ver over de regiogrenzen uit met een vracht aan natuur. Welkom in de wildernis! Het is niet moeilijk om van Dalsland te houden. Wat wél moeilijk is: beslissen wat je er gaat doen…

We maken het je gemakkelijk: 7x de beste tips voor de meivakantie.

1. Op naar de wildernis

Zoek de ruimte op en trek met je gezin de natuur in! In Dalsland is dat zo voor mekaar. Dit deel van Zweden is ongerept en weids met eindeloze bossen, heuvels en veel groen. Na iedere boom struikel je over een nieuw kristalhelder meer. Hier kom je op adem en geef je je kids de grootste speeltuin die ze zich wensen kunnen…

Waar slaap je? Droom je van zo’n typisch rood huisje of een privé kampeerplek in de natuur? Je vindt het bij Ragnerud aan het gelijknamige meer. Een prima startpunt om Dalsland te voet of met de kano te ontdekken. Je kunt vanuit hier ook meerdere dagen op pad met de kant-en-klare reispakketten vanuit Ragnerud. Dit is de droom voor iedereen die even weg wil uit de dagelijkse beslommeringen.

2. Wandelen met kinderen: goed idee

Wandelen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Ook niet met kinderen. Twee kilometer lopen op je sneakers met een thermosfles koffie en een zak verse kanelbullar in je tas kan net zo magisch zijn als een meerdaagse tocht met een tent op je rug. Trek de diepe bossen van Dalsland in en geniet van alles wat je onderweg tegenkomt. Na iedere hoek start wel een nieuwe wandelroute en bijna alle accommodaties verzorgen routekaarten en picknicks voor onderweg.

Waar slaap je? Blijf slapen in een graansilo. Inderdaad, een graansilo. Je doet het bij Upperud 9:9. Niet zomaar een graansilo, maar eentje die volledig volgens Zweedse design verbouwd is tot een pareltje. Deze iconische accommodatie ligt op een ideale locatie op korte afstand van het beroemde aquaduct van het Dalsland kanaal, Dals Rostock, diverse natuurreservaten en de bekende wandelroute Pilgrimsleden. Of combineer een lekker bed, goed eten en de natuur van Dalsland tijdens een verblijf bij Kroppefjäll B&B. Deze B&B heeft het allemaal. Ga op pad met de speciale picknickmanden voor je eigen outdoor barbecue. Kroppefjäll B&B heeft speciale familiekamers en je kunt zelfs de hele B&B afhuren als je besluit met de hele familie te komen. Vergeet de hond niet, die is ook welkom!

 

3. Elanden en adrenaline

Ben je zelf helemaal zen in Zweden, maar de kids willen actie? Bij Dalsland Aktiviteter weten ze wel raad met wat extra adrenaline. Bij dit outdoor-centrum leer je de avontuurlijke kant van Dalsland kennen. Hier kun je ziplinen tussen de boomtoppen, kano’s en fietsen huren, bushcraften en een bezoek brengen aan het elandenpark. Met of zonder gids kun je zelfs meerdere dagen op pad.

Waar slaap je? Bij Dalsland Aktiviteter boek je verschillende soorten accommodatie, waaronder hutten en tipitenten. Er zijn verschillende familie-arrangementen te boeken met overnachting en activiteiten. Na een dag vol actie in de buitenlucht top je af in de hottub met uitzicht over het water. Ben je na alle activiteiten toe aan wat extra comfort? Boek dan de familiesuite in het typsiche Zweedse 18e-eeuwse landhuis Baldersnäs Herrgård niet ver weg van Dalsland Aktiviteter. Alleen al de locatie op een schiereiland in het meer van Laxsjön is een reden om in deze prachtige ‘herrgård’ te willen verblijven. En dan hebben we het nog niet eens over de uitstekende keuken en goedgevulde wijnkelder gehad…

 

4. Oog in oog met… een schaap

Het zal je niet verbazen: de natuur van Dalsland zit vol wildlife. De absolute koning van het woud is natuurlijk de eland. Deze schuwe inwoner van de Zweedse bossen laat zich niet makkelijk zien. Behalve bij het Moose Park bij Dalsland Aktiviteter waar je heel dicht bij de elanden kunt komen. Je vindt ook moeflons en herten in het park. Bij Swedish Country Living verblijf je met je gezin een week tussen de schapen. Op deze boerderij heb je deze wollige exemplaren in alle soorten en maten en het leukste is: je mag helpen verzorgen. Met stip favoriet bij de kinderen: de lammetjes de fles geven.

5. Waterpret in Dalsland

Aan water geen gebrek in Dalsland. Of het nu gaat om het beroemde Dalsland kanaal, de veel rivieren, stroompjes, beekjes of de duizenden kristalheldere meren, je bent hier altijd in de buurt van water. En dus verken je Dalsland het beste vanaf het water: in een kano bijvoorbeeld. Trek er op uit voor een middag of voor meerdere dagen, stook een vuurtje op de vele onbewoonde eilandjes en ga zwemmen waar je maar wil.

Waar slaap je? Dicht bij de natuur nemen ze in Dalsland heel letterlijk. Trakteer jezelf op een paar nachtjes in je eigen woonboot op een van de grootste meren van Dalsland, Lelång. Dalsland’s Stugbåt is van alle gemakken voorzien en biedt ruimte aan vier personen. Het avontuur start al aan wal als je instapt in je eigen kleine motorbootje om bij je accommodatie te komen. De dagelijkse routine is simpel: gooi je hengel uit vanaf je terras, tuur eindeloos over het water en maak een tochtje in je kajak. Start en eindig de dag met een duik vanaf je eigen zwemplatform en laat je ’s nachts in slaap wiegen door de zachte deining.

 

6. Op de pedalen

Fietsen is leuk! Helemaal in Dalsland. Dit deel van West-Zweden lijkt wel gemaakt voor een avontuur op twee wielen. Stap op de fiets en ontdek de vele kronkelende routes door bossen, over heuvels en langs het water. Op veel plekken zijn fietsen en mountainbikes te huur. Een keer wat anders? Kies voor railfietsen, beter bekend als dressin. Yep, je fietst op een oude spoorrails. Bang dat de intercity je tegemoetkomt, hoef je niet te zijn: de oude spoorlijnen zijn speciaal gereserveerd voor deze vorm van fietsen. Ideaal uitstapje met kinderen die graag een stukje mee willen trappen.

Waar slaap je? First Hotel Bengtfors heeft zelfs speciale dressin-arrangementen voor gezinnen, die bestaan uit overnachtingen met halfpension in een familiekamer, dressinverhuur, routekaart en een picknick voor onderweg. Even een dagje niet fietsen? Ook heerlijk, want vanuit het hotel starten diverse wandel- en kanoroutes of je neemt een duik in het verwarmde buitenzwembad.

7. Even helemaal niets

Ja, zo simpel kan het zijn in Zweden. De natuur geeft rust. Haal diep adem, kijk om je heen en enjoy! Dat doet Dalsland met je.

Zelf op reis naar Dalsland?

Lees alles over de bovenstaande tips en leukste logeeradresjes op de site van West-Zweden.

De kleine regio Dalsland ligt bijna verstopt achter de iconische archipel van Bohuslän in West-Zweden, maar is verrassend goed bereikbaar vanuit Nederland. Je reist comfortabel met de ferries van Stena Line. De route Kiel-Göteborg heeft dagelijkse afvaarten, waarbij je begin van de avond vertrekt vanuit Kiel om ’s morgens uitgerust aan te meren in Göteborg. Dalsland ligt ongeveer twee uur rijden vanaf Göteborg.

 

Naar Zweden met kinderen? Klik hier voor nóg meer tips.