tips-wachtrijen-schiphol

Ga je met -tig koffers, een buggy inclusief opstandige peuter en kilo's aan handbagage vliegen, dan zijn wachtrijen wel het laatste waar je zin in hebt. Daarom vertellen wij je hoe je deze stuk voor stuk kunt omzeilen.

Met dank aan reiszoekmachine Skyscanner.

 

1. Thuis online inchecken

Scheelt enorm veel tijd. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen geldt een termijn van 30 dagen tot 24 uur voor vertrek, maar vrijwel altijd krijg je een seintje van de luchtvaartmaatschappij dat je alvast online kunt inchecken. Zorg dat je de inlogcodes en het boekingsnummer bij de hand hebt, log in, kies je stoel en eventuele andere opties en bevestig je check-in. Het is altijd goed om je boarding pass af te drukken (kan ook nog op Schiphol via de selfservice kiosken). Of kies voor een elektronische boarding pass.

 

2. Online parkeerplaats regelen

Als je voor langere tijd op reis gaat en met de auto naar Schiphol rijdt, zorg dan dat je van tevoren een parkeerplaats bij P3 regelt via Schiphol Smart Parking (kies voor onoverdekt of de parkeergarage). De gratis snelbus brengt je vanuit daar naar de vertrekhal. Handig: reserveren kan vanaf twee dagen voor vertrek.

 

3. Drive-Inchecken zomervakantie

Heb je voor Lang Parkeren bij P3 gekozen en vlieg je deze zomer met Transavia of TUIfly? Dan kunnen jullie al inchecken (ook de bagage) op het parkeerterrein. Dus hup, zonder bagage in de snelbus, naar de vertrekhal en meteen naar de security. Scheelt weer tijd.

 

Lees ook
Moeder schrijft brief voor 'macho' in vliegtuig: 'Je was zo lief voor mijn zoon' >

 

4. Goed plannen

Lijkt misschien een inkopper, maar wel heel belangrijk: zorg er altijd voor dat je op tijd op Schiphol bent.

  • Europese vluchten, minimaal 2 uur voor vertrek
  • Intercontinentale vluchten, minimaal 3 uur voor vertrek
  • Reis je naar risicobestemmingen de Verenigde Staten of Israël dan geldt ook een minimale inchecktijd van 3 uur voor vertrek in verband met veiligheidscontrole.

Let op: reserveer meer tijd als je reist met speciale bagage (bijv. een kinderwagen) of als je assistentie nodig hebt op de luchthaven. Check dit altijd vooraf bij de luchtvaartmaatschappij.

 

5. Zet de Schiphol-app op je telefoon

Handig, want daarop staan de meest actuele vertrek- en aankomsttijden, nieuws over de verwachte drukte en belangrijke vlieggegevens die steeds worden ververst.

 

6. Kies gericht bij het inpakken en ga voor handbagage

Kies ervoor om alleen handbagage mee te nemen en ga voor ‘travel light’ als je vakantie of stedentrip dit toelaat. Je bespaart én geld én je sjouwt je niet een ongeluk. Zeker als je naar een warm land reist, heb je niet zoveel nodig. En je kunt, tenzij je naar een afgelegen oord afreist, vrijwel alles op de bestemming zelf kopen.

 

7. Voorbereiding in rij voor security en douane

Zorg dat je de belangrijkste papieren snel kunt pakken en bereid je alvast in de rij voor op de securitycheck. Dat betekent: schoenen en jas uit, riemen, armbanden en alle andere metalen voorwerpen af. Ook bij je kind. Zorg daarnaast dat je jouw laptop, iPad, telefoon en oplaadsnoeren in een bak legt - of op een logische plek houdt zodat je ze snel kunt pakken. Ook belangrijk: stop make-up en verzorgingsproducten in een doorzichtige, plastic verpakking met een hoeveelheid die voldoet aan de vloeistofregels

 

8. Check de bagageregels

Verdiep je thuis in de algemene bagageregels en die van de luchtvaartmaatschappij om problemen op de luchthaven te voorkomen. In principe mag alles mee in je handbagage, tenzij het op de lijst van gevaarlijke voorwerpen staat. Scharen en nagelvijlen moeten bijvoorbeeld in de ruimbagage. De regels voor handbagage en ruimbagage (afmetingen en gewicht) verschillen per luchtvaartmaatschappij: een overzicht van de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen vind je hier.

 

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >