mooiste botanische tuinen Nederland
Beeld: Unsplash

Terwijl jij geniet van de mooiste bloemen en planten, is je kind druk met een speurtocht, knutselmiddag of hutten bouwen. En jullie leren gelijk wat bij over de natuur.

Trompenburg - Rotterdam

botanische tuinen in nederland

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een voormalige buitenplaats in Rotterdam (Kralingen) en helemaal aangelegd in Engelse stijl. Wat dit inhoudt? Slingerende paden, veel water en de mooiste planten en bomen. Kinderen zijn de hele dag zoet met een speurtocht die elk jaar wordt vernieuwd.

 

Domies Toen - Pieterburen

In de zomer bloeien hier orchideeën, wilde margrieten, ratelaars en veldlathyrus. Wie op het goede moment komt, ziet ook nog de zeldzame zwartblauwe rapunzel en klimopbremraap. Én, helemaal leuk: voor grote groepen kinderen kan op aanvraag een Kabouterpad worden uitgezet.

 

Botanische Tuin - Kerkrade

botanische tuinen in nederland

Deze tuin is een rijksmonument met grote vijver vol insectenetende planten, een grote rotstuin en een collectie coniferen in het arboretum. Allemaal opgedeeld in verschillende thema's, zodat je de door die groene chaos ook nog wat overzicht hebt. Uitgewandeld? Neem dan een lekkere limonade met Limburgse vlaai of een pancake in het theehuis.

 

Botanische Tuinen - Utrecht

In de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht vind je groen van over de hele wereld. Er is een grote kas vol tropische planten, waaronder de stekelige kapokboom, orchideeën en bekende tropische soorten als banaan en cacao. Voor kinderen worden er speciale knutselmiddagen en speurtochten georganiseerd. Zo kun je letters verzamelen die samen een boodschap vormen en leer je ondertussen alles over planten. Aan het einde krijg je een klein cadeautje. 

 

Landgoed Schovenhorst - Putten

botanische tuinen in nederland

Landgoed Schovenhorst wordt het mooiste geheim van Putten genoemd. Niet zo gek ook, want je ziet hier de meest bijzondere planten, bomen en bloemen. In het naastgelegen Speelbos kunnen kinderen hutten bouwen en ravotten, terwijl jij aan het bijkomen bent op de picknickplaats. Ook leuk: kinderen kunnen 'uilenles' krijgen van een echte valkenier.

 

Lees ook:
5x uitjes voor kinderen die gek zijn op dieren en de natuur >

 

Hortus - Nijmegen

De Hortus Nijmegen ligt achter in het park Brakkestein aan de rand van Nijmegen, tegen de bossen en bestaat uit twee heel verschillende tuinen: een strak aangelegde theetuin met planten uit binnen- en buitenland en een landschapstuin. Wat je zeker moet meemaken zijn de kindervoorstellingen met poppen.

 

Hortus Botanicus - Amsterdam

botanische tuinen in nederland

Deze tuin ligt midden in het centrum: lekker makkelijk te bereiken dus. Je kunt er een fijne wandeling maken, maar ook worden er het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er voor kinderen de vaste speurtocht Plantentoppers en in schoolvakanties is er elke keer weer wat anders te doen.

 

De Orchideeënhoeve - Luttelgeest

Deze overdekte Vlinder Vallei is de grootste vlindertuin van Europa. Je vindt er meer dan 2000 vlinders zoals de blauwe morpho, de papiervlinder en de uilvlinder. Kinderen kunnen aan de hand van een spannende speurtocht op ontdekkingstocht over de junglepaden met watervallen, loopbruggen en rotspartijen. Onderweg maken ze kennis met allerlei dieren en planten.

 

Pinetum Blijdenstein - Hilversum

botanische tuinen in nederland

In de botanische tuin Pinetum Blijdenstein vind je prachtige planten zoals cycadeeën, ephedra's, rhododendrons en vooral coniferen, want in die laatste soort is de tuin gespecialiseerd. De tuin is het hele jaar door open en voor kinderen is er van alles te doen. Je kunt de rugzakroute lopen, waarbij je letters moet vinden en een puzzel moet zien te kraken. Ook wordt er in het najaar een picknickmiddag georganiseerd: spreid je kleedje uit onder de bomen en geniet van proeverijen en een lekkere barbecue.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-voor-goedkoopste-vliegtickets

Altijd lekker als je bij het boeken van je vakantie op vliegtickets kunt besparen - voel je die extra wijntjes 's avonds toch wat minder.

Daarom, met dank aan Skyscanner: zes tips voor de goedkoopste tickets.

 

1. Schrijf je in voor nieuwsbrieven

Last minute-deals zijn misschien moeilijk te vinden, maar ze zijn er wel degelijk. Kijk eens op de website van een aantal (budget)-luchtvaartmaatschappijen en schrijf je in voor hun nieuwsbrief. Binnen mum van tijd krijg je mailtjes met vliegticketsales, nieuwe routes met speciale introductieprijzen en het belangrijkste: lage tarieven voor last-minute vluchten.

 

2. Stel een Prijsalarm in

Ook een goeie: stel het Skyscanners Prijsalarm in, zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van de meest actuele aanbiedingen. Het vinden van een goedkoop vliegticket wordt zo wel heel erg eenvoudig en op die manier kun je echt de krenten uit de pap halen. Het Prijsalarm is afgestemd op jouw reiswensen en je ontvangt nooit meer dan één e-mail per dag. Hoe het Prijsalarm werkt, lees je hier.

 

3. Koop een enkele reis naar je bestemming (en een enkele terug)

Soms kan het kopen van een retourvlucht bij één luchtvaartmaatschappij duurder uitvallen dan het kopen van twee enkele reizen bij twee verschillende airlines. Je vliegt bijvoorbeeld van Eindhoven naar Marseille met Ryanair met een goedkope enkele reis en boekt een andere terug met easyJet vanuit Nice. 

 

Lees ook
Handig: dit mag er wel en niet mee in je handbagage >

 

4. Zoek met flexibele data

Vliegticketprijzen kunnen per dag enorm verschillen en daarom is het goed om te zoeken met flexibele data voor je heen- en terugreis. Kies, indien je niet per se hoeft te reizen in de vakantie van je kinderen, voor een zo ruim mogelijke periode zodat je meer keuzemogelijkheden hebt. Zoek dus binnen een week, een maand of zelfs een jaar.

 

5. Blijf op je hoede voor extra toeslagen

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen berekenen toeslagen voor van alles én voor alle wijzigingen. Denk aan bagage, het kiezen van een stoelnummer, etcetera. Deze extra opties kunnen de prijs flink opkrikken. Zorg bijvoorbeeld dat je handbagage nooit over de door de luchtvaartmaatschappij gestelde afmetingen en gewicht gaat.

Meer tips vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >