mooiste botanische tuinen Nederland
Beeld: Unsplash

Terwijl jij geniet van de mooiste bloemen en planten, is je kind druk met een speurtocht, knutselmiddag of hutten bouwen. En jullie leren gelijk wat bij over de natuur.

Trompenburg - Rotterdam

More content below the advertising
botanische tuinen in nederland

Trompenburg Tuinen & Arboretum is een voormalige buitenplaats in Rotterdam (Kralingen) en helemaal aangelegd in Engelse stijl. Wat dit inhoudt? Slingerende paden, veel water en de mooiste planten en bomen. Kinderen zijn de hele dag zoet met een speurtocht die elk jaar wordt vernieuwd.

 

Domies Toen - Pieterburen

In de zomer bloeien hier orchideeën, wilde margrieten, ratelaars en veldlathyrus. Wie op het goede moment komt, ziet ook nog de zeldzame zwartblauwe rapunzel en klimopbremraap. Én, helemaal leuk: voor grote groepen kinderen kan op aanvraag een Kabouterpad worden uitgezet.

 

Botanische Tuin - Kerkrade

botanische tuinen in nederland

Deze tuin is een rijksmonument met grote vijver vol insectenetende planten, een grote rotstuin en een collectie coniferen in het arboretum. Allemaal opgedeeld in verschillende thema's, zodat je de door die groene chaos ook nog wat overzicht hebt. Uitgewandeld? Neem dan een lekkere limonade met Limburgse vlaai of een pancake in het theehuis.

 

Botanische Tuinen - Utrecht

In de Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht vind je groen van over de hele wereld. Er is een grote kas vol tropische planten, waaronder de stekelige kapokboom, orchideeën en bekende tropische soorten als banaan en cacao. Voor kinderen worden er speciale knutselmiddagen en speurtochten georganiseerd. Zo kun je letters verzamelen die samen een boodschap vormen en leer je ondertussen alles over planten. Aan het einde krijg je een klein cadeautje. 

 

Landgoed Schovenhorst - Putten

botanische tuinen in nederland

Landgoed Schovenhorst wordt het mooiste geheim van Putten genoemd. Niet zo gek ook, want je ziet hier de meest bijzondere planten, bomen en bloemen. In het naastgelegen Speelbos kunnen kinderen hutten bouwen en ravotten, terwijl jij aan het bijkomen bent op de picknickplaats. Ook leuk: kinderen kunnen 'uilenles' krijgen van een echte valkenier.

 

Lees ook:
5x uitjes voor kinderen die gek zijn op dieren en de natuur >

 

Hortus - Nijmegen

De Hortus Nijmegen ligt achter in het park Brakkestein aan de rand van Nijmegen, tegen de bossen en bestaat uit twee heel verschillende tuinen: een strak aangelegde theetuin met planten uit binnen- en buitenland en een landschapstuin. Wat je zeker moet meemaken zijn de kindervoorstellingen met poppen.

 

Hortus Botanicus - Amsterdam

botanische tuinen in nederland

Deze tuin ligt midden in het centrum: lekker makkelijk te bereiken dus. Je kunt er een fijne wandeling maken, maar ook worden er het hele jaar door verschillende activiteiten georganiseerd. Zo is er voor kinderen de vaste speurtocht Plantentoppers en in schoolvakanties is er elke keer weer wat anders te doen.

 

De Orchideeënhoeve - Luttelgeest

Deze overdekte Vlinder Vallei is de grootste vlindertuin van Europa. Je vindt er meer dan 2000 vlinders zoals de blauwe morpho, de papiervlinder en de uilvlinder. Kinderen kunnen aan de hand van een spannende speurtocht op ontdekkingstocht over de junglepaden met watervallen, loopbruggen en rotspartijen. Onderweg maken ze kennis met allerlei dieren en planten.

 

Pinetum Blijdenstein - Hilversum

botanische tuinen in nederland

In de botanische tuin Pinetum Blijdenstein vind je prachtige planten zoals cycadeeën, ephedra's, rhododendrons en vooral coniferen, want in die laatste soort is de tuin gespecialiseerd. De tuin is het hele jaar door open en voor kinderen is er van alles te doen. Je kunt de rugzakroute lopen, waarbij je letters moet vinden en een puzzel moet zien te kraken. Ook wordt er in het najaar een picknickmiddag georganiseerd: spreid je kleedje uit onder de bomen en geniet van proeverijen en een lekkere barbecue.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-babymoon

Met z’n tweeën een romantisch weekend naar Parijs, jezelf trakteren op de ultieme relaxvakantie of toch nog dat ene punt op de bucketlist afwerken: Skyscanner maakte een lijstje met vijf ideeën voor een geslaagde babymoon.

Verreweg de meest comfortabele periode om te reizen tijdens je zwangerschap is het tweede trimester, en dan bij voorkeur in week 18 tot 24. De kans op complicaties is dan het kleinst en de ergste misselijkheid zal voorbij zijn, je hebt genoeg energie om dingen te ondernemen en je buik zit nog niet in de weg. Daarnaast mag je tot 28 weken zonder zwangerschapsverklaring vliegen en kun je dus ook best wat verder weg.

More content below the advertising

 

1. Een romantisch weekendje weg

Reizen in Europa heeft zo zijn voordelen: je hoeft maar even te vliegen en als het moet ben je ook zo weer thuis. Een romantisch weekendje weg zit er binnenkort even niet meer in, dus een goed excuus om nog één keer ontzettend van elkaar te genieten in een mooie Europese stad. Laat je bestemming afhangen van het weer en zoek niet teveel de extremen op. In de warme zomermaanden is het goed uit te houden in steden als Stockholm en Kopenhagen, terwijl je in de winter nog heerlijk op het terras kan zitten in Malaga of Lissabon.

 

2. Ontstressen tijdens een wellnessvakantie

Samen met je partner even onthaasten in een mooi resort met wellnesscentrum is de perfecte remedie tegen babystress. Of je nu kiest voor een spa op de Veluwe of Bali, de ultieme ontspanning is nooit ver weg. Spendeer hele dagen in het bubbelbad, doe mee met een lesje yoga en trakteer jezelf op een welverdiende zwangerschapsmassage. Kijk wel uit met de sauna en warme baden tijdens je zwangerschap.

 

Lees ook
Wat je allemaal kunt verwachten tijdens het eerste trimester van je zwangerschap >

 

3. Babymoonen op eigen bodem

Vind je het een prettig idee om dicht bij huis te blijven, dan heeft Nederland natuurlijk ook genoeg te bieden. Sluit jezelf op in een hutje op de hei of boek een kamer in een leuke Nederlandse stad. Neem bijvoorbeeld de veerboot naar de Wadden en huur een lief vakantiehuisje aan het strand. Overdag kun je heerlijk uitwaaien langs de waterkant, ’s avonds kruip je samen op de bank.

 

4. Cruisen in alle luxe

Of je nou kiest voor een reis door het Caribisch gebied of over de Middellandse Zee, een cruise is een uiterst relaxte manier van vakantie vieren en daarom perfect voor koppels in verwachting. Je hebt alle vrijheid om je eigen plan te trekken, maar tegelijkertijd hoef je je nergens zorgen om te maken. Je ziet veel in korte tijd, maar je kunt ook rustig een middagje genieten van alle faciliteiten aan boord. Let wel op: net als in een vliegtuig kun je niet tot 40 weken blijven cruisen en kies altijd voor een schip met medisch personeel aan boord.

 

5. De bucketlistbestemming

Droom je al jaren van een rondreis door Japan, wil je de Big Five spotten in Afrika of prijkt dat langgekoesterde weekje New York nog altijd bovenaan je bucketlist? Geniet nog even van alle vrijheid en boek lekker spontaan de droomreis die je altijd al wilde maken. Want met een baby aan je zijde zal dat niet zo makkelijk meer gaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Het is bijna Carnaval, dus haal de pruiken, schminkspullen en feestneuzen maar tevoorschijn en bereid je voor op de vrolijkste optochten. Wij zetten een aantal leuke parades voor kinderen op een rij.

1. Verlichte optocht - vrijdag 1 maart

Woon je in de buurt van Twente, dan is deze optocht in Tubbergen er zeker een om te onthouden. Het feest begint om 19.00 uur en de hele boel is verlicht. Om het nog mooier te maken, worden de lantaarnpalen langs de route speciaal voor de optocht uitgezet.

More content below the advertising


2. Kabaaloptocht - vrijdag 1 maart

Voor volwassenen minder fijn, maar voor kinderen des te leuker. Tijdens deze luidruchtige optocht in Olst moeten kinderen - je raadt het al - zoveel mogelijk lawaai maken. Dus neem toeters, fluiten en trommels (en een setje oordoppen) mee en zet de boel op stelten.

 

3. De grootste parade van het noorden - vrijdag 1 maart

Met ieder jaar ruim twintigduizend bezoekers kun je wel zeggen dat deze optocht van carnavalsvereniging Emmer-Compascuum een enorm succes is. Dit jaar vindt-ie plaats op 1 maart en het startsein wordt gegeven om 18.30 uur. Tientallen praalwagens en twee muziekkorpsen: niet voor niets heet deze tocht de 'Grootste verlichte carnavalsparade van het Noorden'.

 

Lees ook
Single moeder gaat undercover verkleed als vader naar school >

 

4. Optocht en feest - zaterdag 2 maart 

Op zaterdag start om 13.00 uur de speciale Kinderoptocht in Hoogland (Amersfoort), die gevolgd wordt door een spetterend feest. Alle deelnemers maken kans op mooie prijzen en wie winnaar wordt van de hoofdprijs, mag op zondag meelopen in de grote optocht door Hoogland.

 

5. De Lampegatse optocht - zaterdag 2 maart

Traditiegetrouw het startsein voor vier dolle carnavalsdagen in het Lampegat (Eindhoven). Voorafgaand aan de officiële optocht start de kinderlooptocht, voor 'kleine Lampegatters en Lampegatterinnekes' die niet de hele route kunnen meelopen. Onderweg komen de meest imposante praalwagens je tegemoet.

 

6. Kabbelgat-optocht - zaterdag 2 maart

Honderden mensen staan in Delft langs de kant om de jaarlijkse Kabbelgat-optocht te bewonderen. Tientallen Delftse carnavalsverenigingen showen hun praalwagens en outfits en laten zien dat carnaval echt niet alleen voor mensen met een 'zachte g' is. 

 

7. Lampionnenoptocht - zaterdag 2 maart

Dubbel feest voor kinderen in Prinsenbeek: op Carnavalszaterdag start de Boemeldoncks Kinderoptocht, om 12.00 uur op de Markt. De afsluiting van het Carnaval vindt plaats op dinsdag met de Lampionnenoptocht en spectaculair vuurwerk.

 

8. Hossen in Zeeland - zondag 3 maart

Ook in Zeeland pakken ze flink uit, en wel met de 'Schôônsten stoet van Zeefs-Vlaonderen'. Op zondag is de grote optocht in Hulst met dit jaar als thema 'Trek ut oe nie oan!'

 

9. Alaaf! in 't zuiden - zondag 3 maart

Op Carnavalszondag wordt de prinselijke vlag gehesen voor de woning van de Stadsprins in Maastricht. Daarna worden er elf schoten gelost met het Momus kanon en start om 13.33 uur de grote optocht door de binnenstad. Op maandag vindt de familieoptocht plaats en op dinsdag barst om 14.33 de Kinderkostuumwedstrijd los. 

 

10. Samen met de hele familie - zondag 3 maart

Hier kunnen kinderen samen met hun opa, oma, broer, zus of ouders door het centrum van Venlo lopen. De hele route worden de vrolijkste carnavalsknallers gespeeld.

 

11. Traditie in Den Bosch - maandag 4 maart

Al sinds 1882 trekt 'De Grote Optocht' door de straten van Den Bosch. Met praalwagen en muziek trekt de stoet rijendik publiek. De optocht start om 12.33 uur en sinds vorig jaar is er voor de jeugd van 12 tot 18 jaar een eigen categorie. 


 

We hebben niet alle parades genoemd, want dat zijn er nogal wat. Een overzicht van alle optochten voor kinderen vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >