carnavalsoptochten-2018-voor-kinderen

De pruiken, schminkspullen en opzetneuzen kunnen weer onder het stof vandaan gehaald worden, want het hele weekend is volgepropt met de vrolijkste carnavalsoptochten. Wij zetten leuke parades voor kinderen op een rij.

1. Verlichte optocht van Tubbergen - vrijdag 9 februari

Woon je in de buurt van Twente, dan is deze optocht er zeker een om te onthouden. Het feest begint om 19.00 uur en de hele boel is verlicht. Om het nog mooier te maken, worden de lantaarnpalen langs de route speciaal voor de optocht uitgezet. 
 

2. Kabaaloptocht in Overijssel - vrijdag 9 februari

Kabaal... Voor ouders misschien iets minder fijn, voor je kind des te leuker. Tijdens deze optocht in Olst moeten kinderen zoveel mogelijk lawaai maken, dus neem je toeter, fluit, trommel of ratel mee (o, en oordoppen) en zet de boel op stelten.
 

3. Grootste verlichte parade van 't noorden - vrijdag 9 februari

Met twee muziekkorpsen, -tig praalwagens en loopgroepen wordt deze optocht van Emmer-Compascuum de grootste parade van het noorden genoemd. Vorig jaar waren er dik vijftienduizend bezoekers, dus dit jaar wordt het ongetwijfeld weer gezellig.
 

Lees ook
Single moeder gaat undercover verkleed als vader naar school >

 

4. De Lampegatse optocht - zaterdag 10 februari

Traditiegetrouw hét startsein voor de vier dolle carnavalsdagen in het Lampegat (Eindhoven). Om 12.41 uur starten de kinderloopgroepen vanaf de Effenaar (voor kleine kinderen die niet de hele route kunnen meelopen) en komen de meest imposante praalwagens je tegemoet.
 

6. Optocht van Delft - zaterdag 10 februari

Hier weten ze wel hoe je moet feesten. Jaarlijks worden de prachtigste outfits en praalwagens uit de kast getrokken om de gemeente Zuid-Holland te laten zien dat carnaval écht niets alleen voor mensen met de 'zachte g' is. Kinderen mogen vooraan lopen, wel zo leuk.
 

7. Hossen in Hulst - zondag 11 februari

Ook in Zeeland pakken ze flink uit, en wel met de 'Schôônsten stoet van Zeefs-Vlaonderen'. Ook wordt er een heus kindercarnaval georganiseerd. Op zondag is de grote optocht, op maandag een kinderoptocht en op dinsdag een ballonnenwedstrijd én lampionnenoptocht.

 

5. De Tempeleers - zondag 11 februari

Op zaterdagmiddag begint het carnaval in Maastricht om 13.11 uur met het onthalen van Prins Carnaval op het station. Daarna vertrekt hij in een feestelijke optocht door de stad naar het stadhuis.

 

8. Jeugdoptocht Venlo - zondag 11 februari

Hier kunnen kinderen samen met opa, oma, broer, zus of ouders door het centrum van Venlo lopen. De hele route worden de vrolijkste carnavalsknallers gespeeld.
 

9. Lampionnenoptocht van Prinsenbeek - dinsdag 13 februari

Hebben jullie het weekend nog niet genoeg gefeest? Dan is er maandag en dinsdag ook nog van alles te bekijken. Zoals de lampionnenoptocht in Prinsenbeek: een parade met lampionnen in overvloed. Knutsel met je kind een mooi exemplaar in elkaar en maak een onuitwisbare indruk.
 

Uiteraard hebben wij niet alle parades genoemd, want dat zijn er nogal wat. Een overzicht van alle optochten voor kinderen vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >