vrijmarkten-koningsdag-2018

Of het een warme Koningsdag wordt is nog de vraag, maar wie een frisse neus wilt halen, kan terecht bij één van deze leuke vrijmarkten. Kek Mama vertelt je waar de leukste vrijmarkten van 2018 zijn!

1. Vrijmarkt in Utrecht

In Utrecht begint de vrijmarkt al op de avond vóór Koningsdag, stipt om 18.00 uur. De markt eindigt de volgende dag om 18.00 uur. Door de hele stad zijn verschillende kindervrijmarkten waar jouw kroost de ruimte krijgt om spullen te verkopen, muziek te maken, of te schilderen zonder dat ze gehinderd worden door commerciële stands of geluidsoverlast.
Klik hier voor meer informatie.

vrijmarkten 2018

Beeld: ANP/Koen van Weel

 

2. Vrijmarkt in Arnhem

In Arnhem kun je terecht op de Zijpendaalseweg. Lekker struinen langs overtollige huisraad, kleding en speelgoed. Ook worden er kindermarkten georganiseerd in verschillende wijken. Uitgeslenterd? Door de hele stad zijn er talloze (muzikale) activiteiten voor gezinnen met kinderen.
Klik hier voor meer informatie.

 

3. Vrijmarkt in Rotterdam

Sweet Kingsday is een kleinschalig festival dat plaatsvindt in het Spinozapark. Er is een koningsdagmarkt, er kunnen multiculturele hapjes worden geproefd en er vinden optredens plaats van verschillende Rotterdamse artiesten. In veel andere straten is er een vrijmarkt met allerlei tweedehands spullen, gebruikt speelgoed en vintage kleding en eten en drinken. Tussen de kraampjes door doen kinderen spelletjes en zijn er optredens van straatartiesten.
Klik hier voor meer informatie.

vrijmarkten 2018

 

Lees ook
VIDEO: zo vierde Céla-Lynn haar eerste Koningsdag >

 

4. Vrijmarkt in Amsterdam

Nee, natuurlijk mag het Amsterdamse Vondelpark niet ontbreken in dit lijstje. Heel kindvriendelijk ook, want het hele park is gereserveerd voor kinderen die een extra zakcentje willen verdienen. En het Vondelpark is niet de enige locatie die wordt vrijgehouden voor kinderen. Je kunt onder meer ook naar het Amstelveld, de Dappermarkt en het Erasmuspark. Liefhebbers van muziek kunnen op bijna alle locaties in de binnenstad terecht voor leuke bands en verrukkelijk eten.
Klik hier voor meer informatie.

vrijmarkten 2018

Beeld: ANP/Koen van Weel

 

5. Vrijmarkt in Nijmegen

Het Goffertpark in Nijmegen staat ’s ochtends vroeg al bomvol met leuke kraampjes. Ook kunnen kinderen er kijken naar poppenkast optredens, muziekbands en er is een kinderdisco.
Klik hier voor meer informatie.

 

6. Vrijmarkt in Den Bosch

Op naar het centrum van Den Bosch, waar de vrijmarkt ook dit jaar weer plaatsvindt. Al vanaf 8 uur ’s ochtends kun je op de kinderrommelmarkt terecht voor onontdekte parels. Ook leuk na het struinen: de Kinderochtend op de Parade met vanaf 11:00 uur een Sprookjesboom concert van de Efteling.
Klik hier voor meer informatie.

 

7. Vrijmarkt in Haarlem

Het Haarlemse Kenaupark wordt omgetoverd tot vrijmarkt en familiepark. Er is een vrijmarkt, Haarlemse artiesten, er zijn verse drankjes en foodtrucks waar je gezellig samen kunt eten.
Klik hier voor meer informatie.

vrijmarkten 2018

Beeld: Facebook K-Day Kenaupark

 

8. Vrijmarkt in Tilburg

Ook deze stad pakt uit. Struin langs verschillende (kinder)vrijmarkten en scoor voor een prikkie de leukste dingen.
Klik hier voor meer informatie.

 

9. Vrijmarkt in Groningen

Traditiegetrouw vindt de Oranjemarkt weer plaats op Koningsdag van 9.00 tot 17.00 uur. Noorderplantsoen is waar je moet zijn voor het verkopen van je spullen of om lekker rond te neuzen op alle goedgevulde kleden.
Klik hier voor meer informatie.

 

Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Voor deze kinderen vraagt LINDA.foundation extra aandacht tijdens Koningsdag. In navolging van vorig jaar verkoopt de foundation ook dit jaar weer zwarte kleden met opdruk. ‘Eén op de negen kinderen in Nederland heeft geen speelgoed om te verkopen op Koningsdag’, staat op een derde van het kleed. De bedoeling is dat hierop (uiteraard) geen speelgoed gelegd wordt.

Het overige gedeelte van het kleed is bedoeld voor de verkoop van je spullen. De opbrengst van je verkoop hoef je niet te doneren aan de LINDA.foundation, maar dit mag natuurlijk wel. Je kunt het kleed hier bestellen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Pixabay
Beeld: Pixabay

Brede stranden, mooie natuur en het relaxte eilandleven: Texel is met recht een topbestemming voor een fijne familievakantie. En dit is er allemaal te doen met kinderen.

Het piratenschip

Texel met kinderen

Schip ahoy! In de jachthaven van Oudeschild ligt een 35 meter lang ‘scheepswrak’: een piratenboot dat tot enorm speeltoestel is omgebouwd. Laat je kids uitrazen op de klimnetten, de lange glijbaan of de loopbrug.

 

Klimmen

Zijn jouw kinderen kleine stuiterballen met veel energie en een portie lef? Dan maak je ze heel blij met een bezoekje aan Klimmen Enzo. In dit klimpark kunnen ouders en kinderen vanaf 1.30 meter verschillende klimparcoursen volgen of de uitdaging aangaan op een klimwand. Ook leuk voor kinderfeestjes.

 

Lammetjes knuffelen

Texel met kinderen

Bijna het hele jaar door zijn er op Schapenboerderij Texel lammetjes te bewonderen. Deze wollige beestjes dartelen niet alleen vrolijk door het weiland, maar laten zich ook nog eens graag aaien en knuffelen door bezoekers. Er zijn ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony's en een ezel. Jullie kunnen rollen in het stro, picknicken op het boerenerf en ponyrijden, en daarna iets drinken in de boerderijwinkel. Ook leuk: iedere dag is er een demonstratie schapendrijven met honden.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 5x uitjes voor stoere kinderen >

 

Garnalen vangen (en zeehonden spotten)

Texel met kinderen

Voor de avonturiers! Maak een zogeheten droogvaltocht op de Waddenzee. Een schipper neemt jullie mee de zee op. Onderweg zet hij het schip tegen een drooggevallen zandplaat aan, waar jullie op onderzoek kunnen uitgaan (oude kleren en laarzen zijn aan te raden). Een gids vertelt over alles wat leeft in de Waddenbodem. Daarna kunnen de kinderen op ontdekkingstocht met een schepnetje om garnalen, krabbetjes en andere beestjes te vangen – geen zorgen, deze worden later weer in zee geworpen. En met een beetje mazzel spotten jullie ook nog wat zeehonden op de zandbanken.
 

Het Sommeltjespad

Dit gaat vooral de fantasierijke kinderen erg aanstaan: volgens een legende wonen er op Texel zogeheten Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Op een oude grafheuvel in de buurt van De Waal zouden de Sommeltjes samenkomen om bij het maanlicht te dansen. Komt een aardmannetje in de zon, dan verandert hij pardoes in een steen. Het Sommeltjespad in natuurgebied De Dennen speelt leuk op dit verhaal in. Dit kindernatuurpad (een route van 1,5 kilometer, dus perfect voor kleintjes) stimuleert kinderen om goed om zich heen te kijken, op zoek naar de stenen figuren (Sommeltjes) langs de route.

 

Knutselen

Texel met kinderen

Zelf je eigen kaars maken, of zeep? Of liever een lekker stukje brood? Bij landgoed de Bonte Belevenis, aan de duinen bij Den Hoorn, kan het allemaal. In twee sfeervolle boerenschuren zijn ambachtslieden aan het werk en kun je zelf ook de handen uit de mouwen steken. Ben je klaar met knutselen, dan is er buiten een fijne speelweide.  

 

Karten

Texel met kinderen

Uitdagende bochten, hoge snelheden, een lang recht stuk en de geur van rubber op het asfalt: bij de kartbaan in Texel kan je je lol op. Kinderen vanaf 8 jaar mogen een rondje wagen op het circuit dat tien bochten telt. Kom je met het hele gezin en heb je ook jongere kinderen? Bij het kartpark is ook een leuke minigolfbaan.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >