vrijmarkten-koningsdag-2018

Of het een warme Koningsdag wordt is nog de vraag, maar wie een frisse neus wilt halen, kan terecht bij één van deze leuke vrijmarkten. Kek Mama vertelt je waar de leukste vrijmarkten van 2018 zijn!

1. Vrijmarkt in Utrecht

In Utrecht begint de vrijmarkt al op de avond vóór Koningsdag, stipt om 18.00 uur. De markt eindigt de volgende dag om 18.00 uur. Door de hele stad zijn verschillende kindervrijmarkten waar jouw kroost de ruimte krijgt om spullen te verkopen, muziek te maken, of te schilderen zonder dat ze gehinderd worden door commerciële stands of geluidsoverlast.
Klik hier voor meer informatie.

vrijmarkten 2018
vrijmarkten 2018

Beeld: ANP/Koen van Weel

 

2. Vrijmarkt in Arnhem

In Arnhem kun je terecht op de Zijpendaalseweg. Lekker struinen langs overtollige huisraad, kleding en speelgoed. Ook worden er kindermarkten georganiseerd in verschillende wijken. Uitgeslenterd? Door de hele stad zijn er talloze (muzikale) activiteiten voor gezinnen met kinderen.
Klik hier voor meer informatie.

 

3. Vrijmarkt in Rotterdam

Sweet Kingsday is een kleinschalig festival dat plaatsvindt in het Spinozapark. Er is een koningsdagmarkt, er kunnen multiculturele hapjes worden geproefd en er vinden optredens plaats van verschillende Rotterdamse artiesten. In veel andere straten is er een vrijmarkt met allerlei tweedehands spullen, gebruikt speelgoed en vintage kleding en eten en drinken. Tussen de kraampjes door doen kinderen spelletjes en zijn er optredens van straatartiesten.
Klik hier voor meer informatie.

vrijmarkten 2018
vrijmarkten 2018

 

Lees ook
VIDEO: zo vierde Céla-Lynn haar eerste Koningsdag >

 

4. Vrijmarkt in Amsterdam

Nee, natuurlijk mag het Amsterdamse Vondelpark niet ontbreken in dit lijstje. Heel kindvriendelijk ook, want het hele park is gereserveerd voor kinderen die een extra zakcentje willen verdienen. En het Vondelpark is niet de enige locatie die wordt vrijgehouden voor kinderen. Je kunt onder meer ook naar het Amstelveld, de Dappermarkt en het Erasmuspark. Liefhebbers van muziek kunnen op bijna alle locaties in de binnenstad terecht voor leuke bands en verrukkelijk eten.
Klik hier voor meer informatie.

vrijmarkten 2018
vrijmarkten 2018

Beeld: ANP/Koen van Weel

 

5. Vrijmarkt in Nijmegen

Het Goffertpark in Nijmegen staat ’s ochtends vroeg al bomvol met leuke kraampjes. Ook kunnen kinderen er kijken naar poppenkast optredens, muziekbands en er is een kinderdisco.
Klik hier voor meer informatie.

 

6. Vrijmarkt in Den Bosch

Op naar het centrum van Den Bosch, waar de vrijmarkt ook dit jaar weer plaatsvindt. Al vanaf 8 uur ’s ochtends kun je op de kinderrommelmarkt terecht voor onontdekte parels. Ook leuk na het struinen: de Kinderochtend op de Parade met vanaf 11:00 uur een Sprookjesboom concert van de Efteling.
Klik hier voor meer informatie.

 

7. Vrijmarkt in Haarlem

Het Haarlemse Kenaupark wordt omgetoverd tot vrijmarkt en familiepark. Er is een vrijmarkt, Haarlemse artiesten, er zijn verse drankjes en foodtrucks waar je gezellig samen kunt eten.
Klik hier voor meer informatie.

vrijmarkten 2018
vrijmarkten 2018

Beeld: Facebook K-Day Kenaupark

 

8. Vrijmarkt in Tilburg

Ook deze stad pakt uit. Struin langs verschillende (kinder)vrijmarkten en scoor voor een prikkie de leukste dingen.
Klik hier voor meer informatie.

 

9. Vrijmarkt in Groningen

Traditiegetrouw vindt de Oranjemarkt weer plaats op Koningsdag van 9.00 tot 17.00 uur. Noorderplantsoen is waar je moet zijn voor het verkopen van je spullen of om lekker rond te neuzen op alle goedgevulde kleden.
Klik hier voor meer informatie.

 

Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Voor deze kinderen vraagt LINDA.foundation extra aandacht tijdens Koningsdag. In navolging van vorig jaar verkoopt de foundation ook dit jaar weer zwarte kleden met opdruk. ‘Eén op de negen kinderen in Nederland heeft geen speelgoed om te verkopen op Koningsdag’, staat op een derde van het kleed. De bedoeling is dat hierop (uiteraard) geen speelgoed gelegd wordt.

Het overige gedeelte van het kleed is bedoeld voor de verkoop van je spullen. De opbrengst van je verkoop hoef je niet te doneren aan de LINDA.foundation, maar dit mag natuurlijk wel. Je kunt het kleed hier bestellen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >