9x dit moet je zien in de Baltische Staten

20.06.2018 11:45
zien Baltische Staten Beeld: BucketListly Blog

Aan een vakantie in de Baltische Staten denk je misschien niet snel, maar er is genoeg te doen voor jong en oud. Wij zetten met hulp van Skyscanner een paar mooie bezienswaardigheden in Estland, Letland en Litouwen voor je op een rij.

Estland
 

1. Tallinn

 

Во времена СССР люди ездили в Таллинн не только для того, чтобы почувствовать себя немного в Европе, другом мире, но и за вполне земными благами, молоком, сливками (например, в Ленинграде невозможно было достать сливки, которые нормально бы взбивались), мясом, шоколадом Калев, жевательными резинками и другими земными благами. Это сейчас “Иматра наш дом родной”, так как родную докторскую жрать невозможно, как говорил Филипп Филиппыч Борменталю “выбросьте эту гадость”, но в Таллинне тоже с молочкой по-прежнему гуд. #таллинн#таллин#tallinn#tallin#estonia#эстония

Een bericht gedeeld door Андрей (@andrey_diakonov) op

De hoofdstad is met haar middeleeuwse stadskern één van de mooiste steden van de Baltische Staten. Struin door de historische steegjes in de binnenstad en maak foto’s op de vele mooie uitzichtpunten. Vergeet ook niet een kijkje te nemen in het Lennusedam museum. Kinderen kunnen er een onderzeeër bezoeken, zich uitleven op een waterschietbaan en zich verkleden in een maritiem uniform.
 

2. Saarema

In het westen van Estland vind je het grootste eiland van het land: Saarema. Een oase van groen, want het is bedekt met dichte naaldbossen. Hier en daar vind je slaperige dorpjes, windmolens, vuurtorens en kastelen. Op het zuidelijkste puntje van het eiland vind je bij de plaats Sörve kindvriendelijke campings. De zee is er ondiep, dus een prima plek om een paar dagen te vertoeven met het hele gezin.
 

3. Otepää

Ga je in de winter naar Estland? Bezoek dan Otepää, dat ook wel de winterhoofdstad van het land genoemd wordt. Het landschap bestaat uit bossen, heuvels en meren, en je kunt er perfect langlaufen, skiën en schaatsen. Geen paniek als je er in de zomer bent, trouwens. Zodra de sneeuw is verdwenen kun je met de kinderen heerlijk wandelen of fietsen.

 

Lees ook:
De 10 leukste Duitse steden om met je kinderen te bezoeken >

 

Letland

1. Riga

Door de goedkope vliegtickets is Riga een populaire bestemming voor een stedentrip. De oude binnenstad heeft z’n charme: het heeft een prachtig mooi historisch centrum met geplaveide straten en fotogenieke huizen. Tegelijkertijd vind je er indrukwekkende architectuur en leuke musea. Vermoeide benen van het lopen? Boek dan een boottoer door de grachten van de stad.

 

2. Gauja Nationaal Park

 

Maa ja taeva vahel… #sigulda #köisraudtee #cablecar #latvia

Een bericht gedeeld door Angelina Kostenkova (@angelinakostenkova) op

Op een klein uurtje rijden van Riga ligt de stad Sigulda, de uitvalsbasis voor een bezoek aan het Gauja Nationaal Park. Het stadje wordt omgeven door een sprookjesachtig mooi natuurgebied dat elk seizoen het bezoeken waard is. Ook kinderen kunnen zich hier uitleven: klim naar een van de vele uitzichtpunten en wandel over rotsformaties. Of neem de kabelbaan naar de top (april tot oktober), waar je een prachtig uitzicht wacht.

 

3. Liepaja

Dit is de leukste badplaats van de Baltische Staten. Perfect voor met kinderen: het heeft een breed strand en er zijn veel tentjes om wat te eten of drinken. Ben je hier in de eerste week van augustus? Dan is het tijd voor een feestje op het Summer Sound Festival.

Litouwen

1. Vilnius

Vilnius is een levendige studentenstad, maar ook met het gezin een bezoekje waard. De stad staat bekend om z’n barokke architectuur en sinds 1994 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum is bijna helemaal autovrij en leuk om doorheen te struinen met z’n vele kerken, terrasjes en smalle straatjes. Shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Akroplis, het grootste winkelcentrum van Europa. In de winter staat daar ook een leuke ijsbaan voor kinderen.

 

2. Kasteel van Trakai

Je herkent deze plek misschien wel van ansichtkaarten of uit je reisgids, want het Kasteel van Trakai is zo mooi dat het bouwwerk inmiddels geldt als hét symbool van Litouwen. Het kasteel is gelegen op een eiland en wordt door middel van een lange voetgangersbrug met het vasteland verbonden. Je kunt een kijkje nemen in het complex en het museum bezoeken, maar het is ook mogelijk om het kasteel vanuit de lucht te bekijken tijdens een ballonvaart door de omgeving.

 

3. Nationaal Park Aukštaitija

Dit was het eerste nationale park van Litouwen en bestaat uit dichte bossen en kleine meertjes. Het is dé bestemming voor een into-the-wild-ervaring, want je kunt er middenin de natuur overnachten in kleine hutjes langs de waterkant. Liever een dagtripje? Je kunt er heerlijk wandelen, kanoën en misschien zelfs een hert spotten.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >