uitjes-meivakantie-2018

De meivakantie is het moment om met je kinderen de hort op te gaan. Inspiratie nodig? Wij hebben een paar leuke uitjes voor je op een rij gezet.

1. Kasteel de Haar


Een leuk uitje voor de echte dierengek. Van paarden, herten, kikkers tot fantasiedieren met een eigen verhaal: in de meivakantie (van 23 april tot en met 6 mei) kunnen kinderen aan de hand van een opdrachtenboekje alles te weten komen over de dieren die het grootste kasteel van Nederland en de kasteeltuin rijk zijn. Adres: Kasteellaan 1, Haarzuilens.
 

2. Scheepvaartmuseum


Is jouw kind meer van de piraten? Dan is het Scheepvaartmuseum tijdens de meivakantie (omgedoopt tot 'piratenweek') zeker een bezoek waard. Laat je schminken, ga aan boord van een piratenschip of kies voor de familierondleiding. Adres: Kattenburgerplein 1, Amsterdam.
 

Lees ook
9x kindvriendelijke uitjes met de trein

 

3. Tweede Kamer


Dat de Tweede Kamer ook leuk kan zijn voor kinderen, bewijst ProDemos. Het huis voor democratie en rechtsstaat opent in de meivakantie haar deuren voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Al knutselend, spelend en luisterend ontdekken kinderen hoe de Tweede Kamer er van binnen uitziet, hoe het pluche van de troon van de koning voelt en dat je ook zelf politicus kunt worden. Adres: Hofweg 1, Den Haag.
 

4. Festival Uk&Puk


Uk&Puk is een echte aanrader voor kinderen die dol zijn op theater. Het is een nieuw festival vol toneel en dans, speciaal voor peuters en kleuters. Van kleinschalige voorleesvoorstellingen tot swingen voor de echte feestbeesten: er is voor een ieder wat wils. Adres: Hoge Woerdplein 1, De Meern.
 

5. Het preHistorisch Dorp


De hele meivakantie staat preHistorisch dorp in het teken van de Romeinen. Ontdek een Romeins kampement, doe mee met de legionairstraining, leer alles over Romeinse goden, het eten en speel spelletjes van 2000 jaar geleden. Adres: Boutenslaan 161 B, Eindhoven.
 

6. Animal Event


Spectaculaire demonstraties met politiehonden, paarden die kusjes geven of spelen met een konijn: het kan tijdens het Animal Event in Speelland Beekse Bergen. Ook vind je er van alles op het gebied van (huis)dierenvoeding, verzorging en vermaak. Adres: Beekse Bergen 1, Hilvarenbeek.
 

7. Paleis Het Loo

In de meivakantie is ook hier voor kinderen van alles te doen en te zien. Ze kunnen helpen met het klaarmaken van de koninklijke auto, een rijtuig aanspannen en hun eigen paleis of moestuin ontwerpen. In de stallen is de presentatie ‘Dieren van Oranje’ te zien. Ook zijn er rondleidingen, is er een familie-speurroute en kun je het dak op. Adres: Koninklijk Park 1, Apeldoorn

 

8. LEGiO-museum


In het voormalige hoofdkantoor van LEGO Nederland kan je urenlang spelen met legostenen en legopoppetjes. Het museum beschikt over een eigen collectie, maar ook stellen diverse verzamelaars hun materiaal beschikbaar. Adres: Legolaan 1 C, Grootegast.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >