5x uitkijktorens Nederland
Beeld: Pexels

Je wilt actie, sportiviteit en beloning (lees: mooi uitzicht) als toetje? Hup, stevige schoenen aan en gaan met die banaan. Dit zijn de leukste uitkijktorens in Nederland. 

1. Uitkijktoren Ooijpolder

In: Ooij (bij Nijmegen)

More content below the advertising

Mix het pure natuurgevoel met een vleugje geschiedenis en je hebt uitkijktoren Ooijpolder. Deze toren staat in natuurgebied de Groenlanden. Tuur je naar het noorden, dan heb je uitzicht over een voormalige steenfabriek, en met een beetje mazzel zie je broeiende ooievaars of galloways – grote runderen die worden ingezet als grazers – in het zonnetje liggen. Ook zie je er dassen, vossen en hazen. Aan de zuidzijde tref je een meer waterrijkgebied en soms zie je er – wij verzinnen de naam ook niet - beflijsters naar eten speuren.

leukste uitkijktorens nederland

 

2. Veluwetransferium Nunspeet

In: Nunspeet

In hartje Veluwe staat een uitkijktoren van 30 meter hoog. Best een klim, maar dat is het waard: vanaf boven heb je een briljant uitzicht over de natuur rondom Nunspeet. Te lui om de boel te beklimmen, hoogtevrees of hebben de kinderen toch te korte beentjes? Aan de voet van de toren staat een beeldscherm met daarop het uitzicht vanaf de toren. Voelt het toch een beetje alsof je er wél bent geweest. Voor je kroost is er verder nog een speeltuin met klimrekken, en aan picknicktafels kun je uitpuffen en een bammetje eten. Ook is er voor de kleine wandelaars een heuse kabouterroute met kabouterhut.

leukste uitkijktorens nederland

 

3. Uitkijktoren Hengelo

In: Hengelo

Ook in Hengelo doen ze niet aan half werk: daar staat een uitkijktoren van 22,5 meter hoog. Even doorstappen dus, en jullie bereiken het ronde uitkijkplateau. En wat valt er dan zoal te zien? Het stadspark het Weusthag, om maar iets te noemen. Lekker naar mensen gluren dus. En in de verte zie je ook de watertoren van Borne. Zijn jullie klaar met klauteren en koekeloeren, dan kun je in het park wandelen of je vermaken bij de recreatievijver.

leukste uitkijktorens nederland

 

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 20x de leukste kinderboerderijen in Nederland >

 

 

4. Uitkijktoren De Kaap

In: Doorn

Heidevelden, bossen, uiterwaarden en stuifzandvlaktes: de Kaapse Bossen zijn ontegenzeglijk mooi. Dus als je toch al een wandeling maakt over de kronkelige paden (mazzelaars spotten wellicht eekhoorntjes, een ree of een specht), loop dan ook even naar de 25,5 meter hoge uitkijktoren. Vanaf deze toren heb je een bijzonder knap uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Bij helder weer zie je de piramide van Austerlitz in Amersfoort en wellicht zelfs de Utrechtse Domtoren. De toren is opgebouwd uit metalen stukken, bekleed met vervangbare panelen van larikshout uit de Kaapse Bossen. Dat je het maar even weet.

leukste uitkijktorens nederland


5. Uitkijktoren Berg & Bos

In: Apeldoorn

De klim naar de top van 26 meter hoog bedraagt precies 128 treden. Maar dan heb je ook wat. Deze uitkijktoren staat namelijk op een heuvel van 9 meter, dus dat komt er nog eens bovenop. Het uitzicht is dan ook subliem: je torent boven de hoogste boomtoppen uit en op heldere dagen kun je Zwolle en Deventer – 40 kilometer verderop – zien liggen. In het park is verder nog een speelweide en bosvijver.

leukste uitkijktorens nederland

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >