5x uitkijktorens Nederland
Beeld: Pexels

Je wilt actie, sportiviteit en beloning (lees: mooi uitzicht) als toetje? Hup, stevige schoenen aan en gaan met die banaan. Dit zijn de leukste uitkijktorens in Nederland. 

1. Uitkijktoren Ooijpolder

In: Ooij (bij Nijmegen)

Mix het pure natuurgevoel met een vleugje geschiedenis en je hebt uitkijktoren Ooijpolder. Deze toren staat in natuurgebied de Groenlanden. Tuur je naar het noorden, dan heb je uitzicht over een voormalige steenfabriek, en met een beetje mazzel zie je broeiende ooievaars of galloways – grote runderen die worden ingezet als grazers – in het zonnetje liggen. Ook zie je er dassen, vossen en hazen. Aan de zuidzijde tref je een meer waterrijkgebied en soms zie je er – wij verzinnen de naam ook niet - beflijsters naar eten speuren.

leukste uitkijktorens nederland

 

2. Veluwetransferium Nunspeet

In: Nunspeet

In hartje Veluwe staat een uitkijktoren van 30 meter hoog. Best een klim, maar dat is het waard: vanaf boven heb je een briljant uitzicht over de natuur rondom Nunspeet. Te lui om de boel te beklimmen, hoogtevrees of hebben de kinderen toch te korte beentjes? Aan de voet van de toren staat een beeldscherm met daarop het uitzicht vanaf de toren. Voelt het toch een beetje alsof je er wél bent geweest. Voor je kroost is er verder nog een speeltuin met klimrekken, en aan picknicktafels kun je uitpuffen en een bammetje eten. Ook is er voor de kleine wandelaars een heuse kabouterroute met kabouterhut.

leukste uitkijktorens nederland

 

3. Uitkijktoren Hengelo

In: Hengelo

Ook in Hengelo doen ze niet aan half werk: daar staat een uitkijktoren van 22,5 meter hoog. Even doorstappen dus, en jullie bereiken het ronde uitkijkplateau. En wat valt er dan zoal te zien? Het stadspark het Weusthag, om maar iets te noemen. Lekker naar mensen gluren dus. En in de verte zie je ook de watertoren van Borne. Zijn jullie klaar met klauteren en koekeloeren, dan kun je in het park wandelen of je vermaken bij de recreatievijver.

leukste uitkijktorens nederland

 

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 20x de leukste kinderboerderijen in Nederland >

 

 

4. Uitkijktoren De Kaap

In: Doorn

Heidevelden, bossen, uiterwaarden en stuifzandvlaktes: de Kaapse Bossen zijn ontegenzeglijk mooi. Dus als je toch al een wandeling maakt over de kronkelige paden (mazzelaars spotten wellicht eekhoorntjes, een ree of een specht), loop dan ook even naar de 25,5 meter hoge uitkijktoren. Vanaf deze toren heb je een bijzonder knap uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Bij helder weer zie je de piramide van Austerlitz in Amersfoort en wellicht zelfs de Utrechtse Domtoren. De toren is opgebouwd uit metalen stukken, bekleed met vervangbare panelen van larikshout uit de Kaapse Bossen. Dat je het maar even weet.

leukste uitkijktorens nederland5. Uitkijktoren Berg & Bos

In: Apeldoorn

De klim naar de top van 26 meter hoog bedraagt precies 128 treden. Maar dan heb je ook wat. Deze uitkijktoren staat namelijk op een heuvel van 9 meter, dus dat komt er nog eens bovenop. Het uitzicht is dan ook subliem: je torent boven de hoogste boomtoppen uit en op heldere dagen kun je Zwolle en Deventer – 40 kilometer verderop – zien liggen. In het park is verder nog een speelweide en bosvijver.

leukste uitkijktorens nederland

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >