5x Ameland met kinderen

17.08.2020 07:07
ameland

Je stapt de boot op in Holwerd en na drie kwartier arriveer je op Ameland: een fijn eiland om een paar dagen door te brengen met het hele gezin. Wat je er zoal kunt doen? Check dit lijstje.

In Ameland kun je prachtige boswandelingen maken en uitwaaien op het strand. Maar het eiland heeft meer dan alleen maar mooie natuur. Wij zetten de leukste bezienswaardigheden en uitjes voor je op een rij.

Tip: door de coronamaatregelen zijn mogelijk nog niet alle uitjes volledig toegankelijk. Check voor vertrek altijd de website voor de laatste ontwikkelingen.
 

De dorpen verkennen

Ameland telt vier leuke dorpen waar je gezellig doorheen kunt struinen. Ga lekker wandelen en pak ondertussen een terrasje mee, of verken de dorpen met de fiets. Met de veerboot kom je aan in Nes, waar je meteen in de haven heel gemakkelijk een fiets kunt huren. Ze hebben een ruime keuze aan fietsen voor volwassenen en kinderen (of ga voor een tandem).

Na een minuut of twintig fietsen kom je in Ballum, het kleinste dorp van Ameland, waar je een duik kunt nemen in openluchtzwembad De Schalken. Iets verder, op de westkant van het eiland, ligt Hollum. Hier vind je onder meer de beroemde vuurtoren van Ameland. Tot slot is er Buren, waar je het Landbouw-Juttersmuseum kunt bezoeken. Daar leer je alles over hoe de vroegere bewoners van het eiland leefden en zie je welke spullen er door de jaren heen allemaal op het strand zijn aangespoeld.

 

Vuurtoren

We noemden ‘m al: de beroemde vuurtoren Bornrif. Tot 2005 was deze in gebruik door de kustwacht, nu kan je ‘m beklimmen en word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over de omgeving. Toegegeven: het is een pittige klim, maar eenmaal boven is het die vermoeide benen zeker waard. Eenmaal beneden kun je trouwens lekker eten bij het pannenkoekenhuis. Als je kind nog energie heeft, is er ook een leuke speeltuin met een springkussen. 
 

Lees ook:
5x Schiermonnikoog met kinderen >

 

Strand

Ben je in de zomer op Ameland, dan ga je natuurlijk lekker naar het strand. Want met een lengte van 27 kilometer vind je op Ameland altijd wel een plekje waar je rustig kunt zitten. De stranden bij Buren, Nes en Hollum hebben de Blauwe Vlag, wat betekent dat ze veilig en schoon zijn. Je vindt vier strandpaviljoens op het eiland en op die stranden is in het seizoen ook kustbewaking. Dus wat let je: strandspullen mee, een goedgevulde picknickmand en genieten maar. Heb je het voetballen en zandkastelen bouwen wel gezien, dan vind je hier trouwens inspiratie voor leuke strandspelletjes.

 

Zeerobben spotten

Waarschijnlijk het leukste uitje voor kinderen op Ameland: een tocht met de MS Zeehond. Tijdens deze Robbentocht vaar je vanaf Nes de Waddenzee op en krijg je informatie over de natuur en de zeehonden die je vanaf het schip gaat spotten. Verrekijker mee dus!

Je kunt ook een kaartje kopen voor een gecombineerde tocht, waarbij de boot ook de Schelpenbank aandoet. Hier legt de boot aan, zodat je zelf over de droog gevallen zeebodem kunt lopen en op zoek kunt gaan naar allerlei soorten schelpen. En ja, die mag je natuurlijk meenemen.

Afhankelijk van welke tour je kiest, ben je met dit uitje ongeveer 2 tot 2,5 uur onderweg.

 

Natuurcentrum

Is het een dagje minder weer, dan neem je een kijkje bij het Natuurcentrum in Nes. Hier leer je alles over het Waddengebied en de Noordzee en kun je zien hoe de vissen in het Zeeaquarium worden gevoerd. Tot november 2019 vindt in het Natuurcentrum het project SeaBlue plaats, dat aandacht vraagt voor de Plastic Soep. Je kunt zelf je steentje bijdragen aan een schonere zee door het plastic dat je op de stranden vindt, in te leveren bij een levensgrote plastic ijsbeer in het museum. Niet alleen een leuk, maar ook een heel leerzaam uitje dus.

 

 

Meer tips voor een vakantie in eigen land?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >