Hartstikke leuk hoor, kerstvakantie, maar van twee weken binnen blijven met onze bloedjes worden we (ja, hoe leuk ze ook zijn) knettergek. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met leuke dingen die je tijdens de kerstvakantie kunt doen.

1. Speurtocht in Kasteel de Haar

Kasteel de Haar - vlakbij Utrecht - heeft een geweldig leuke speurtocht voor kinderen bedacht, die gaat over het leven op een kasteel. Er zijn spannende opdrachten en kinderen gaan op zoek naar mooie objecten in het kasteel. Kost je maar één euro en je kind is er zo anderhalf uur zoet mee.

Klik hier voor meer info.

 

2. Roodkapje de Musical

Willen we zien, Roodkapje de Musical in het Zuiderstrandtheater in Den Haag op 4 januari. Na afloop kun je tijdens een meet & greet met alle acteurs op de foto en is er een meezingfeest. Extra leuk: kinderen mogen verkleed komen, want er is een speciale verkleedwedstrijd waarbij je geweldige prijzen kunt winnen.

Bestel hier je tickets.

 

3. Disney on ice 

Mickey Mouse, Donald Duck en Goofy: ze vertonen de meest prachtige schaatskunsten tijdens Disney On Ice. Ga dus zeker naar Utrecht of Amsterdam, waar de show te zien is.

Klik hier voor meer info.

 

4. Feest van Licht 2016

Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting, vlakbij Nijmegen, is omgetoverd tot één groot kerstfeest. Er is een kerststal, een knutselstand, een lichtjesroute en een theatertent waar onder meer goochelvoorstellingen worden gegeven. En dan kunnen kinderen ook een prijs winnen als ze de meest kleurrijke outfit dragen.

Klik hier voor meer info

 

5. De Notenkraker

Clara krijgt op kerstavond een houten notenkrakerspop. Als de poppen 's nachts tot leven komen, komt Clara terecht in een droomwereld met een vrolijke Notenkraker, de snuggere soldaat, lieve Mathilde en de exotische Nadia. Samen met de andere poppen strijden ze tegen het machtige muizenleger. En dat allemaal in een sprookjeswereld vol met sneeuw, speelgoed en betoverende muziek. Geweldig leuke musical van Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam.

Kaarten bestel je hier

 

6. Wintercircus Utrecht

Acrobaten, clowns, geweldige muziek, kostuums en special effects: deze kerstvakantie kijk je je ogen uit bij Wintercircus Utrecht.
 
Kaartjes vind je hier
 

7. Nederlands IJsbeelden Festival

Echt een aanrader, het Nederlands IJsbeelden Festival in Amsterdam. Het festival staat in het teken van muziek en dat betekent dat je overal levensgrote muziekinstrumenten en zangers - gemaakt van ijs - tegenkomt. Kinderen kunnen zelfs op speciale ijsinstrumenten spelen. Ook is er een muziekglijbaan, een DJ mengpaneel waarop geoefend mag worden en zijn er speciale LEGO bouwtafels. 

 

8. Winter in het Spoorwegmuseum

Schaatsen tussen antieke treinwagons, rondzwieren op een carrousel, workshops, live muziek en warme chocolademelk met slagroom toe. Het Spoorwegmuseum in Utrecht is van 24 december 2016 tot en met 8 januari 2017 omgetoverd tot Winter Station.

 

9. My first festival

Als je dan toch in Utrecht bent, ga dan meteen even naar Tivoli Vredenburg. Daar wordt op 28 december een festival georganiseerd speciaal voor kinderen. Zing mee met kinderliedjes, volg een workshop knuffels versieren of maak sneeuw in de peuteroase.

 

10. Kinderstad Heerlen

Van een wildwaterbaan tot aan een klauterkasteel: Kinderstad Heerlen heeft het allemaal. De overdekte kinderspeeltuin is 365 dagen per jaar geopend en is voor kinderen van alle leeftijden.

11. Universiteitsmuseum Utrecht

In het Universiteitsmuseum is van alles te leren en te doen. Experimenteer erop los in het Jeugdlab, volg een spannende speurtocht door het museum of vier je verjaardag op een bijzondere manier.

 

12. Watermuseum

In het Watermuseum in Arnhem kan je kind proefjes en experimenten doen in het speciale waterlab. Het is elke zondag geopend van elf tot vier en in de kerstvakantie zijn er extra activiteiten, zoals het maken van je eigen schudbol.

 

13. Geofort

Geofort in Herwijnen is een spannend forteiland waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. Je kunt er miljoenen jaren terug in de tijd en zoomt in op de kleinste plekjes in het heelal. Ook kunnen kinderen speuren, klauteren en spelen met water in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer. 

 

14. Young Scientist

Blijf je toch liever thuis in de kerstvakantie? Niet erg, kun je nog steeds van alles doen. Neem het boek Young Scientist: een doe-boek met allerlei wetenschapsvragen en feiten voor kinderen. Hartstikke leuk en je kind leert ook nog eens van alles en nog wat.

 

leukste discobowlen
Beeld: Unsplash

Leer ons de Hollandse zomers kennen; die kunnen soms vies tegenvallen. Voor alle regenachtige dagen - of gewoon omdat kinderen het zo leuk vinden - hierbij de fijnste adresjes om te discobowlen.

Bowlingpoint Breda

leukste-plekken-discobowlen
leukste-plekken-discobowlen

In: Breda, Brabant

Hoppakee, de discolampen aan, een lekker muziekje erbij en knallen maar op die baan. Extra leuk: het discobowlen kan gecombineerd worden met discozwemmen in het naastgelegen zwembad. En voor ouders zeker niet verkeerd: bij het discobowlen kan ook een sushiarrangement geboekt worden - voor als de bitterballen niet voldoen. Een buffet is trouwens ook mogelijk. En we gaan nog niet naar huis...

 

Lees ook:
DE DEUR UIT: 5x leuke indoor skateparken

 

Bison Bowling

leukste-plekken-discobowlen
leukste-plekken-discobowlen

In: Maarssen, Utrecht

Kinderen vinden het hier he-le-maal te gek. Voor de kleintjes zijn er speciale discobowl-tijden. Daar krijgen ze honger van, dus daarna kan er gegeten worden in het restaurant met heus goudmijn-thema, jawel. Heb je zelf de smaak ook te pakken? Kom dan eens terug zonder kinderen. Elke vrijdag- en zaterdagavond is er Late Night Magic bowlen, oftewel: bowlen met partylampen, rookmachines, DJ’s, flatscreens en beamers, cocktails en shotjes. Cheers!


Sportcity Bowling

In: Leiderdorp, Zuid-Holland

Er is - uiteraard - discoverlichting, net als rookeffecten, blacklightverlichting, de nieuwste videoclips en fijne meezingers. Yep, deze bowling heeft alles in huis voor een strike gooien en stiekem wat danspasjes wagen ('Mam! Doe normaal!'). Voor kinderen is er discobowlen op woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. Tijdens het discobowlen wordt er speciale kindermuziek gedraaid en zijn de videoclips ook aangepast. 

 

De Veerstal

leukste-plekken-discobowlen
leukste-plekken-discobowlen

In: Lathum, Gelderland

Aan kinderen is op deze nieuwe bowlingbaan onder de rook van Arnhem zeker gedacht: rekjes langs de baan, een hulpstuk om de bal te laten rollen en discobowlen zijn er standaard. Maar de aandachtsspanne van kinderen is, ehm, tamelijk grillig. Dus zijn ze klaar op de baan, dan kunnen ze uitrazen in een grote buitenspeeltuin met trampolines. Bij slecht weer is er een binnenspeeltuin. De bowlingbaan is onderdeel van recreatiepark De Veerstal, dus jullie kunnen ook gaan wandelen op het strand aan het meer.

 

Pinz Bowling

In: Meppel, Drenthe

Elke woensdagmiddag is het letterlijk bal bij deze Drentse bowlingbaan: van 14:00 uur tot 17:00 uur is er kids discobowlen (verlichting, muziek, rookeffecten, the works). En leuk, je kunt er ook kinderfeestjes boeken met discothema. En ouders: elke zaterdagavond is er 'Club Pinz' met lekkerste 90's muziek en lichteffecten. Pluspunt zijn ook de comfort lanes: meer ruimte tussen de banen en lekkere banken om op neer te ploffen, in plaats van harde, plastic stoelen. Vinden wij fijn, ja. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leukste waterparken Europa
Beeld: Pexels

Voor de snelheidsgek die ook dol is op water: ga eens samen met je kroost naar een spannend waterpark. Inspiratie nodig? Wij zetten de leukste in Europa voor je op een rij.

Siam Park - Tenerife

Een prachtpark met gigantische beelden van mysterieuze wezens en enorme glijbanen. Neem bijvoorbeeld de Water Coaster Slide met vier trechters of de Tower of Power: een glijbaan waarbij je zoeft in een transparante buis tussen haaien, roggen en andere vissen. The Lost City (vol bruggen, torens, netten en kleine slides) is speciaal voor jonge kinderen.

 

Aqualandia - Benidorm

Dit park is gebouwd op een berg en heeft een van de hoogste en steilste waterglijbanen van Europa. Beklim die dertig meter hoge toren voor een vrije val naar beneden. Fijn: voor kleintjes is er een kinderbad.


Lees ook
9x leuke uitjes met water >

 

Therme Erding - Duitsland

Het best bezochte waterpark van Europa. En dat snappen we, want naast het indrukwekkende aanbod aan spa's, sauna’s en oases barst het er voor jong en oud ook van de glijbanen: 26 in totaal.

 

Etnaland - Sicilië

Ooit van een pretpark, dierentuin en waterpark in één gehoord? Nou, dat is dit dus. Vanuit een kabelbaan bekijk je tijgers en olifanten en in het 80.000 m² grote waterpark is er waterpret voor je hele gezin.

 

WaterPark - Rhodos

Ook zo'n park waar je geweest moet zijn. Wil je snelheid? Kies voor de glijbanen Turbo Slide, Space Bowl en Twister. Voor wat meer ontspanning stap je in de Lazy River. Kleine kinderen kunnen hun lol op in Toddlers Pool of op de Funny Bridge.

 

WaterWorld - Cyprus

Met een oppervlakte van 100.000 vierkante meter vermaken je kinderen zich ongetwijfeld uren. Terwijl zij genieten van een van de vele glijbanen (en voor de allerkleinsten: de iets minder snelle waterattracties), installeer jij je lekker op een ligbed.

 

Aquasplash - Frankrijk

Dit enorme waterpark ligt in Antibes aan de Côte d’Azur en heeft een flink aanbod waterattracties. Een glijbaan die je lanceert en een heel parcours met obstakels, bijvoorbeeld. Het park grenst aan Marineland, waar je dolfijnen, zeeleeuwen en orka’s kunt spotten.

 

Slide & Splash - Portugal

Een avonturenbad, tornado glijbaan of een spannende reptielenshow: in het Side & Splash waterpark in Lagoa (Portugal) kan iedereen z'n lol op. Met ruim zeven hectare aan attracties is het één van de grootste waterparken in heel Europa. Extra fijn: na een dagje spetteren ben je zo aan het strand van de Algarve voor nóg meer waterpret.

 

Annagora Aquapark - Hongarije

Een groot waterpark dichtbij het bekende Balaton-meer in Hongarije. Met twaalf glijbanen, binnen- en buitenzwembaden en een golfslagbad voor de kleintjes en grotere kids, zijn er genoeg mogelijkheden om je uren te vermaken. Wil je even bijkomen van al die waterpret, dan is er een lekkere ligweide en zijn er voldoende eet- en drinkgelegenheden.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >