Hartstikke leuk hoor, kerstvakantie, maar van twee weken binnen blijven met onze bloedjes worden we (ja, hoe leuk ze ook zijn) knettergek. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met leuke dingen die je tijdens de kerstvakantie kunt doen.

1. Speurtocht in Kasteel de Haar

Kasteel de Haar - vlakbij Utrecht - heeft een geweldig leuke speurtocht voor kinderen bedacht, die gaat over het leven op een kasteel. Er zijn spannende opdrachten en kinderen gaan op zoek naar mooie objecten in het kasteel. Kost je maar één euro en je kind is er zo anderhalf uur zoet mee.

Klik hier voor meer info.

 

2. Roodkapje de Musical

Willen we zien, Roodkapje de Musical in het Zuiderstrandtheater in Den Haag op 4 januari. Na afloop kun je tijdens een meet & greet met alle acteurs op de foto en is er een meezingfeest. Extra leuk: kinderen mogen verkleed komen, want er is een speciale verkleedwedstrijd waarbij je geweldige prijzen kunt winnen.

Bestel hier je tickets.

 

3. Disney on ice 

Mickey Mouse, Donald Duck en Goofy: ze vertonen de meest prachtige schaatskunsten tijdens Disney On Ice. Ga dus zeker naar Utrecht of Amsterdam, waar de show te zien is.

Klik hier voor meer info.

 

4. Feest van Licht 2016

Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting, vlakbij Nijmegen, is omgetoverd tot één groot kerstfeest. Er is een kerststal, een knutselstand, een lichtjesroute en een theatertent waar onder meer goochelvoorstellingen worden gegeven. En dan kunnen kinderen ook een prijs winnen als ze de meest kleurrijke outfit dragen.

 

5. De Notenkraker

Clara krijgt op kerstavond een houten notenkrakerspop. Als de poppen 's nachts tot leven komen, komt Clara terecht in een droomwereld met een vrolijke Notenkraker, de snuggere soldaat, lieve Mathilde en de exotische Nadia. Samen met de andere poppen strijden ze tegen het machtige muizenleger. En dat allemaal in een sprookjeswereld vol met sneeuw, speelgoed en betoverende muziek. Geweldig leuke musical van Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam.

Kaarten bestel je hier

 

6. Wintercircus Utrecht

Acrobaten, clowns, geweldige muziek, kostuums en special effects: deze kerstvakantie kijk je je ogen uit bij Wintercircus Utrecht.
 
Kaartjes vind je hier
 

7. Nederlands IJsbeelden Festival

Echt een aanrader, het Nederlands IJsbeelden Festival in Amsterdam. Het festival staat in het teken van muziek en dat betekent dat je overal levensgrote muziekinstrumenten en zangers - gemaakt van ijs - tegenkomt. Kinderen kunnen zelfs op speciale ijsinstrumenten spelen. Ook is er een muziekglijbaan, een DJ mengpaneel waarop geoefend mag worden en zijn er speciale LEGO bouwtafels. 

 

8. Winter in het Spoorwegmuseum

Schaatsen tussen antieke treinwagons, rondzwieren op een carrousel, workshops, live muziek en warme chocolademelk met slagroom toe. Het Spoorwegmuseum in Utrecht is van 24 december 2016 tot en met 8 januari 2017 omgetoverd tot Winter Station.

 

9. My first festival

Als je dan toch in Utrecht bent, ga dan meteen even naar Tivoli Vredenburg. Daar wordt op 28 december een festival georganiseerd speciaal voor kinderen. Zing mee met kinderliedjes, volg een workshop knuffels versieren of maak sneeuw in de peuteroase.

 

10. Kinderstad Heerlen

Van een wildwaterbaan tot aan een klauterkasteel: Kinderstad Heerlen heeft het allemaal. De overdekte kinderspeeltuin is 365 dagen per jaar geopend en is voor kinderen van alle leeftijden.

11. Universiteitsmuseum Utrecht

In het Universiteitsmuseum is van alles te leren en te doen. Experimenteer erop los in het Jeugdlab, volg een spannende speurtocht door het museum of vier je verjaardag op een bijzondere manier.

 

12. Watermuseum

In het Watermuseum in Arnhem kan je kind proefjes en experimenten doen in het speciale waterlab. Het is elke zondag geopend van elf tot vier en in de kerstvakantie zijn er extra activiteiten, zoals het maken van je eigen schudbol.

 

13. Geofort

Geofort in Herwijnen is een spannend forteiland waar alles in het teken staat van kaarten en navigatie. Je kunt er miljoenen jaren terug in de tijd en zoomt in op de kleinste plekjes in het heelal. Ook kunnen kinderen speuren, klauteren en spelen met water in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer. 

 

14. Young Scientist

Blijf je toch liever thuis in de kerstvakantie? Niet erg, kun je nog steeds van alles doen. Neem het boek Young Scientist: een doe-boek met allerlei wetenschapsvragen en feiten voor kinderen. Hartstikke leuk en je kind leert ook nog eens van alles en nog wat.

 

high tea kinderen
Beeld: Pexels

Het ís even een zit, dus je moet het maar durven, een high tea met kinderen. Deze vijf zijn speciaal op kinderen gericht. Iedereen blij.

1. Pluktea, Boskoop

high teas

Eigenlijk is Pluktea veel meer dan alleen een high tea-locatie. Je plukt er namelijk je eigen thee uit de planten- en kruidentuin, voordat je aan de enorme berg biologische scones, en fingerfood schuift. De kinderen houden zichzelf toch wel bezig. In de kruidentuin, of met de kast vol speelgoed, spelletjes en boeken. Óf op de waterfiets en trampoline. O, en ze krijgen er natuurlijk ook hun eigen kinder-high tea, met onbeperkt limonade, cake, een taartje, brood en fruit. Eerder een high lemo, dus.

 

2. Broederkapel, Veghel

De historische kapel zelf is al een bezienswaardigheid. Terwijl jij met vriendinnen bijkletst onder het genot van een high tea, doen de kinderen niet voor je onder, met hun eigen etagère vol sandwiches en hapjes. Inclusief onbeperkt ranja, by the way.

 

3. H-eerlijk, Nieuwkoop

Alleen vanwege de locatie al een must-see: pal aan de Amstel en een autovrije weg, ligt deze heerlijke theetuin. Terwijl jij urenlang relaxt, spelen de kinderen op de speelplaats of kijken ze naar de kippen, pauwen, geiten en poezen. Met biologisch water- en schepijs in bijzondere smaken toe. Na de speciale kinder-high tea natuurlijk (tot acht jaar), met een muffin, sandwichspies, verrassing en een drankje.
 

Lees ook
11x kindvriendelijke koffietenten >

 

4. De Houtzagerij, Otterlo

Restaurant de Houtzagerij ligt middenin de natuur, maar is het slecht weer? Geen probleem: er is zelfs een heuse indoor- (en outdoor)speeltuin. De high tea komt in alle mogelijke varianten. Bestel ‘m lekker groot; de kinderen rennen tijdens het spelen vast vaak genoeg langs om iets van de schaal te snaaien.
 

 

5. Lewis Book Cafe, Utrecht

Kijk, dit noemen wij nou praktisch: hier loop je met je mini-etagère gewoon langs de bar om de boel vol te laden. De kinderen – voor wie de high tea nadrukkelijk ook bedoeld is - krijgen er hapjes naar keuze.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

leuke-musea-voor-kleuters

Je kunt de herfstvakantie natuurlijk gebruiken om je schutting te schilderen, of een begin te maken aan de grote najaarsschoonmaak. Maar wil je je kleuter een plezier doen? Dan is de deur uitgaan waarschijnlijk een betere optie.

En dan komt onderstaand lijstje ongetwijfeld van pas.

 

Museon - Den Haag

Van onze mooie natuur tot het effect van technologie op ons leven: tijdens een bezoek aan het Museon duik je in het verhaal van de wereld. Je kunt er insecten eten en leert hoe je het zuinigst om kunt gaan met onze aardbol. Het Museon is geen kijk-museum, hier mag je veel doen en van alles aanraken.

 

Beeld en Geluid - Hilversum

Beeld en Geluid toont je de wondere wereld van de televisie. Presenteer zelf het nieuws, sta op het podium als een echte ster of treed op op het Toppop podium. Bekende Nederlanders leiden je virtueel rond door de wereld van radio en tv, je krijgt een kijkje achter de schermen en leert van alles over het leven in de spotlights.

 

EYE - Amsterdam

Stap binnen in de wereld van EYE en ontdek alles over films in het Panorama, bekijk je favoriete fragmenten en maak je eigen filmdebuut. Voor kinderen van 2 tot 6 jaar is er elke zondagochtend een film en aansluitend spel.

 

Lees ook
7x leuke en leerzame uitjes voor je kind >

 

Oyfo Techniekmuseum - Hengelo

Waar in andere musea zaalwachters rondlopen om je op de vingers te tikken als je te dicht bij een kunstwerk komt, is het motto in het Techniekmuseum 'verboden af te blijven'. In dit interactieve museum in Hengelo is alles aanwezig om het hele gezin enthousiast te laten worden over techniek.

 

Nationaal Militair Museum - Soest

Echte vliegtuigen, pantserwagens, helikopters en allerlei gebruiksvoorwerpen staan hier in een gigantische hal. Buiten kunnen kinderen uitrazen op de stormbaan, klimmen in voertuigen en zich voor even een militair wanen.

 

Kinderboekenmuseum - Den Haag

Spelenderwijs maken kinderen in dit museum kennis met jeugdliteratuur. Alle tentoonstellingen en workshops stimuleren fantasie én zorgen ervoor dat je kind voortaan geen boek meer laat liggen.

 

Tropenmuseum - Amsterdam

Verschillende thema's maken een bezoek aan het Tropenmuseum een ware ontdekkingstocht. Ga op reis en laat je verrassen in de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko, maak je eigen lotusbloem of luister naar persoonlijke verhalen over vluchtelingen en migratie aan boord van de Lampedusa. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >