leukste-kastelen-nederland

Is jouw kind een ware mini-ridder of prinses? Check dan deze kastelen: ideaal voor een leuk dagje uit.

Kasteel de Haar - Haarzuilens, Utrecht

Dit kasteel was vroeger in de maand september het buitenverblijf van een puissant rijke baron en barones. Groot industriëlen, bankiers, kunstenaars en filmsterren kwamen dan naar het kasteel. De baron en barones gaven grote feesten en extravagante diners voor gasten als Coco Chanel, Maria Callas en Yves Saint Laurent. Tegenwoordig kunnen ook de ‘gewone’ burgers en buitenlui van deze pracht genieten. Je kunt een rondleiding krijgen (er is er ook eentje speciaal voor kinderen) en door de kasteeltuinen struinen met onder andere vijvers, een doolhof en hertenkamp. Let op: het kasteel zelf is alleen te bezoeken in combinatie met een rondleiding.

Article continues after the ad

 

Kasteel Muiderslot - Muiden, Noord-Holland

Het is ronduit een walhalla voor kinderen in dit kasteel. Zo kunnen ze een spannende torenroute doen waarbij ze zich verkleden als ridder of jonkvrouw en het kasteel verdedigen tegen de vijand (met als beloning een heuse riddermedaille). Ook kan je een valkenier in actie zien en is er een familierondleiding waarbij je kroost leert hoe het vroeger was om als kind op een kasteel te wonen. In schoolvakanties zijn er extra activiteiten zoals theatervoorstellingen. Ook leuk: het is hier mogelijk om een kinderfeestje te vieren.

 

Kasteel Hoensbroek - Zuid-Limburg

leukste-kastelen-met-kinderen-bezoeken

Kasteel Hoensbroek is een van de grootste, middeleeuwse kastelen van ons land. Je kunt er oud-Hollandse spellen doen zoals steltlopen en ringwerpen. Ook kun je door het kasteel een speurtocht langs verschillende schatkisten doen, met onderweg een gevangenis, geheime kamer en een guillotine. Actie volop, kortom. Ook hier is het mogelijk een kinderfeestje te vieren, daarnaast zijn er regelmatig workshops (schermen, parfum maken, you name it).

 

Slot Loevestein - Poederoijen, Gelderland

leukste-kastelen-met-kinderen-bezoeken

Spannend: bij een bezoek aan dit kasteel ontvang je je eigen persoonlijke sleutel. Verken het kasteel op eigen houtje, waarbij gidsen op verschillende plekken informatie geven over de ridders en soldaten die hier vroeger leefden. Speciaal voor kinderen wordt er ook een verhaal verteld waarbij ze zelf in een boekenkist mogen klimmen. Ook een leuke plek voor kinderfeestjes.
 

Lees ook
Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

Kasteel Ammersoyen - Ammerzoden, Gelderland

Deze imposante burcht stamt uit 1280 en ademt vaderlandse geschiedenis. Er zijn hier tal van activiteiten. Ook zijn er kinderfeestjes met verkleedkleding mogelijk, waarbij er ook nog eens onderdelen van een harnas mogen worden gepast in de wapenkamer. Spannend!

 

Kasteel Heeswijk - Heeswijk, Noord-Brabant

leukste-kastelen-met-kinderen-bezoeken

Je kinderen gaan he-le-maal los in dit kasteel. Ze gaan op ontdekkingstocht en op zoek naar geheime trappen en gangen, ze beklimmen de toren en proberen een ridderhelm. Ook leuk: de gastheren en –vrouwen kennen bijzondere kasteelverhalen waarbij kinderen aan hun lippen hangen. Via een app of een speurtocht kun je het hele kasteel, de tuin en het landgoed gaan ontdekken.

 

Kasteel Duivenvoorde - Voorschoten, Zuid-Holland

Het park rond het kasteel is prachtig, er zijn vaak rondleidingen, exposities, lezingen en concerten, en ook de wijn- en spijsproeverij is er top. Maar goed, dat kan jouw kids allemaal gestolen worden natuurlijk. Voor hen is er een speciale familierondleiding. Tijdens dit interactieve programma gaan de kinderen samen met een gids op avontuur door het kasteel. Ze maken kennis met de gebruiken van de families die op Duivenvoorde woonden en gebruiken bijna al hun zintuigen: hun ogen en oren natuurlijk, maar ook de handen en zelfs hun neus. De rondleiding eindigt op de kinderzolder waar ze van alles kunnen doen, zoals een schilderij naspelen.

 

Kasteel Groeneveld - Baarn, Utrecht

leukste-kastelen-met-kinderen-bezoeken

Dit kasteel - eigenlijk buitenhuis - is gebouwd rond 1710 en ligt in een prachtig bos. Er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen, zoals een poppentheater en verschillende speurtochten. Zo kunnen ze in het park op zoek naar verdwenen materialen uit een 'boomboek' en krijgen ze na afloop een medaille. Ook het kasteel zelf is natuurlijk te bezoeken: ontdek alle hoeken en gaten en leer over de leefwijze van de vroegere bewoners.

 

Kasteel Cannenburch - Vaassen, Gelderland

Bij dit kasteel op de Veluwe zie je precies hoe men in de 18e eeuw leefde. In een film zie je de oude kasteelheer en zijn vrouw en zij vertellen over hun leven op de Cannenburch. Tegenwoordig wordt het kasteel niet meer bewoond en is het alleen een museum. Een leuke plek voor kinderfeestjes: in de feestelijk versierde gewelvenkelder krijgen de kinderen wat lekkers en daarna verkleden de jongens zich als ridder en de meisjes als jonkvrouw. Via geheime trappen kom je uit op de zolder, waar je een leuke verrassing wacht. 

 

Kasteel Huis Bergh - ‘s-Heerenberg, Gelderland

leukste-kastelen-met-kinderen-bezoeken

Deze burcht ligt er niet alleen prachtig bij, je kind kan er ook in de huid kruipen van een middeleeuwse ridder of een echte hofdame. Ga verkleed het kasteel door aan de hand van een gids en hoor het spannende verhaal over Kasteel Huis Bergh. Elk weekend in en schoolvakanties worden er rondleidingen voor kinderen gegeven en op zondag kan je meedoen aan een heuse ridderslag.

 

Kasteel Keukenhof - Lisse, Zuid-Holland

leukste-kastelen-met-kinderen-bezoeken

We kennen de Keukenhof vooral van de schitterende tulpen, maar op het landgoed vind je ook een fraai kasteel. Op dit moment wordt de zolder verbouwd, maar zodra die werkzaamheden afgerond zijn, kun je er een rondleiding volgen. En dan kun je ook nog een kijkje nemen bij de naastgelegen kinderboerderij met geiten, varkens, shetlanders, konijnen en veel meer. 

 

Kasteel Doornenburg - Doornenburg, Gelderland

Een echt familiekasteel waar je kind de hele dag zoet is. Van een rondleiding tot een heus familieweekend vol spektakel met muziek, kindertheater, verhalenvertellers, vechtdemonstraties in harnas, dansworkshops, mogelijkheid om te boogschieten of je eigen Runensteen te maken, een middeleeuwse markt én lekker eten: hier heb je het.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief  >