Online scheiden? Patricia had er nog nooit van gehoord

22.01.2021 09:02
Patricia van Liemt online scheiden nooit van gehoord Beeld: Shutterstock

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).

Online scheiden. Een begrip dat een bevriende moeder deze week aan mijn vocabulaire toevoegde. Dat zij en haar man niet helemaal op één coronalijn zaten, kwam niet geheel uit de lucht vallen. Maar de term ‘online scheiden’? Holy moly, gingen ze dat echt doen?

Kijk, dat bijna ons hele leven zich sinds corona naar een digitale wereld heeft verplaatst, daar heb ik me bij neergelegd. Zelfs als mijn kinderen weer eens uit hun online schoolsysteem worden geklapt. I’ll deal with it. Maar op deze manier uit elkaar gaan… Oef, ik vind daar wat van.
 

Uitweg

De desbetreffende vriendin was overigens helemaal in haar nopjes met deze manier van uit elkaar gaan. Dat is de scheiding sowieso voor haar. Een uitweg uit haar huwelijk en tevens ook meteen een uitweg uit het fulltime moederen. Want als scheiden dan toch één voordeel met zich meebrengt, is dat het wel. Om het weekend ben je ‘vrij’. En als we ergens behoefte aan hebben in deze pandemie, is het even ‘vrij’ zijn van alle surrogaatpetten die je tegenwoordig als ouder op hebt. Leerkracht, lunchroom-exploitant, BOA, ICT’er en nog veel meer beroepen waar je minimaal een LOI-papiertje voor zou moeten hebben.
 

Online scheiden

Mijn vriendin heeft dus voortaan om het weekend ‘vrij’. Daaropvolgend stuurde ze me de link online scheiden.

Lichtelijk nieuwsgierig, maar plotseling ook twijfelend aan mijn eigen huwelijk open ik de link.

Het eerste dat mij opvalt, zijn de vele gezellige stockfoto’s (je kent ze wel, van die nepfoto’s van Scandinaviërs die eruitzien alsof ze klaargestoomd zijn om de Zonnatura-reclame weer nieuw leven in te blazen).

Licht verward door deze vrolijke foto’s scroll ik toch verder naar beneden en stuit ik op deze termen:

‘Als je snel wilt scheiden’.
‘Omdat je door wilt met je leven’.
‘In je eigen tempo scheiden’.
‘Flexibel in te passen in je dagelijks leven’.

Daarna wordt de toon iets serieuzer:
‘Met extra ondersteuning, om je scheiding te overleven’

Hm, de foto die erbij staat, suggereerde toch nog steeds een persoon die heel gelukkig en mega zen oogt. Er loopt een rilling over mijn rug.
 

Subsidie

Prijzen staan er ook bij. Je kunt blijkbaar al een ‘gezellig’ scheidingsplan maken voor vierhonderd ballen. En je kunt ook een subsidie krijgen van € 37,50 per persoon. Dat laatste intrigeert me, dus ik klik erop en lees dat je subsidie kunt aanvragen als je inkomen onder een bepaalde grens ligt.

Hm. Bij het lezen daarvan realiseer ik me plotseling de ernst van de situatie.
 

Lees ook
Suze scheidde na achttien jaar van haar man: ‘Hij wilde er niet eens voor vechten’ >
 

Luisterend oor

Ik pak mijn telefoon om mijn vriendin een berichtje te sturen, maar bedenk me en bel haar. Ze heeft duidelijk behoefte aan een luisterend oor, want het is weekend en ze is voor het eerst ‘vrij’. Ik hoor een twijfel in haar stem en vraag haar voorzichtig of ze even een wijntje wilt komen drinken. ‘Wil je er een Zoom-borrel van maken?’, vraagt ze. ‘Kom maar gewoon even gezellig langs’, zeg ik.

Mijn man komt binnenlopen en ziet de website ‘online scheiden’ openstaan op mijn scherm. Hij kijkt me verbaasd aan en ik zeg snel dat het voor mijn vriendin is.

‘Waarom vraag je niet of ze een wijntje komt drinken, ga ik wel even met de kinderen een blokje om’, zegt hij.

Ik geef hem een dikke knuffel en de kleine onzekerheid over mijn eigen huwelijk verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Wel bel ik meteen mijn vader om te vragen of de kinderen dit weekend een nachtje bij opa mogen slapen.

Want die lachende Scandinavische mensen wil ik nooit meer zien…
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >