Schoppen, schelden, niet willen slapen. Jarenlang dacht Joshua Livestro dat hij een heel lastig kind had. Tot de artsen ontdekten dat Daniel (11) PDA heeft. “Hij is niet stout, hij is bang.”

Daar sta ik dan, met ingehouden woede, half schreeuwend: “Hou op met schoppen! Nee,
niet met de iPad gooien! Kleed je nou eens uit en ga gewoon naar bed!” Voor de meeste ouders zou het een schokkend tafereel zijn, voor een ouder van een kind met PDA is het een heel gewone afsluiting van de dag. Ik weet niet beter dan dat mijn oudste zoon Daniel (11) zich met alle mogelijke middelen verzet tegen het naar bed gaan. Met argumenten: “Nee nog niet, mijn haren zijn nog nat van de douche. Als ik nu ga slapen krijg ik nachtmerries over dat ik op de Titanic zit.” Met gescheld – zijn standaardantwoord op de vraag of het niet eens tijd wordt om te gaan slapen is: “Fuck een eind op, kontneukende tietenrukker!” (voor een PDA-kind kan de woordkeuze nooit schokkend genoeg zijn). Desnoods met geweld: slaan, trappen, krabben, bijten, dingen naar mijn hoofd gooien, elk middel lijkt geoorloofd. Nadat de rel is gesust, volgt de traditionele checklist voor het slapengaan: “Is de achterdeur op slot? En de voordeur? En de ramen in de garage? En in de badkamer?” Pas als ik dat allemaal nog eens heb gecheckt, mag eindelijk het licht uit.

PDA, een afkorting voor Pathological Demand Avoidance: een aandoening in het autistisch spectrum die zo recent ontdekt is dat er nog geen Nederlandse vertaling voor bestaat. Het lijkt van buitenaf bekeken nog het meest op een soort aangeboren stoutheid. Ook in Daniels geval. Nog voor hij kon kruipen, hadden we er al last van.

Lees het hele verhaal in Kek Mama 12-2015.

fotoserie mannen vaderschap

Deze vaders werden van te voren niet gewaarschuwd voor ingewikkelde meisjeskleding, draagdoeken en babyvoeding. Resultaat? Een hilarische fotoserie.

De vader die z'n dochter een onvergetelijke dag had willen bezorgen...

 

Ook bij z'n zoon liep het anders dan gepland.

 

Of de vader die dacht dat een draagdoek omknopen...

 

Lees ook
'Papaklas' bereidt vaders voor op het vaderschap >

 

Een hapje opwarmen...

 

Z'n dochter aankleden...

 

Koekjes bakken...

 

Of eten klaarmaken simpel was.

 

Nee hoor. Het vaderschap gaat niet altijd over rozen.

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

12 redenen huilen kinderen

Het verkeerde boekje voorlezen, mensen die niet terugzwaaien of het moment dat ze erachter komen dat de snacks op zijn. Er zijn veel redenen voor kinderen om een potje te gaan grienen, maar soms kun je er als ouder geen touw aan vast knopen. Zo ook niet bij deze foto's.

Papa en ik


 

Toekomstige acteur

Tja...


 

Dat gaan we dus écht niet delen


 

Privacy wordt niet gewaardeerd


 

Soms weet je het ook gewoon niet


 

'Maar, waarom niet?'


 

Het gemiddelde ochtendritueel


Lees ook
Fotoserie: 8x creatieve wraakacties van kinderen >

 

En dit ook


 

Beetje besluiteloos


 

Is ook best eng


 

Het leven is ook zwaar

Bron: BoredPanda.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >