Portretten: Ongemerkt zwanger

Het gebeurt echt: pas ontdekken dat je zwanger bent als de baby bijna op je buik ligt. “Vlak ervoor zat ik nog in de achtbaan.”

Jamie Groenhart (23) en Douglas Diebrink (24) zijn de ouders van Ryan (2).

JAMIE “Vorige week vroeg een hoogzwangere oud-klasgenoot of ik het laatste trimester ook zo pittig had gevonden. Eh, nee. Ik kampte wel met kwaaltjes, maar ik maakte lange dagen op school en sportte zes keer per week. Geen wonder dat je je dan weleens moe voelt. In de zevende maand gingen Douglas en ik nog surfen. Dat ik het maar vier uur volhield vond ik balen, maar aan een zwangerschap dacht ik natuurlijk niet. Ik was 21.

Op 10 oktober 2013 kwam ik na een lange schooldag – ik studeerde pedagogiek – thuis met buikpijn. Ik nam een aspirientje, maar toen Douglas om half elf thuiskwam schrok hij zich te pletter. Ik zag bleek en verging van de pijn. Zo erg, dat we naar het ziekenhuis gingen. Daar moest ik de pijn omschrijven. ‘Het is alsof ik ongesteld ben en moet poepen tegelijk’, zei ik. Voor ik het wist lag ik op een onderzoekstafel en hoorde ik de verpleegkundige zeggen dat ik ging bevallen. Vijf persweeën later lag er een kind op mijn buik.

Hoe overdonderd ik ook was, er was onmiddellijk dat oergevoel. De baby huilde. Ik was totaal in shock, maar ook meteen verliefd. Het kindje was een kopie van Douglas, die met tranen in zijn ogen naast me stond.

Mijn toekomstbeeld moest ik bijstellen. Mijn werk, mijn studie, de sportschool, het verdween allemaal naar de achtergrond. Opeens was ik aan huis gekluisterd. Soms duwde ik Douglas bij thuiskomst meteen de baby in handen: alsjeblieft, nu ga ík weg. Al was het maar voor een kwartier. Buiten lopen, een boodschap doen, als ik
maar heel even niet hoefde te moederen. Voor Douglas niet leuk natuurlijk. Hij kwam zo snel mogelijk uit zijn werk en zodra hij de kamer binnenstapte, ging ik ervandoor. Uiteindelijk kwamen we er wel uit, omdat we allebei beseffen dat we dit samen moeten doen. Deze zwangerschap is ons allebei overkomen.”

DOUGLAS “Het was een rare avond. Jamie lag te creperen van de pijn, ik belde de huisartsenpost en we sprongen in een taxi. Niet veel later had ik een zoon, heel onwerkelijk. Nee, dat vadergevoel was er niet meteen. Ik huilde niet van geluk, maar van schrik.

Pas een paar dagen na de bevalling begon ik aan het idee te wennen, maar ik besefte pas later hoe mijn leven veranderd was. Ik was 22, kinderen waren voor mij een ver-van-mijn bedshow.

Nu ben ik echt gelukkig met mijn zoon. Het leukste vind ik met Ryan leuke dingen doen: kattenkwaad uithalen, voetballen, naar de speeltuin. Natuurlijk mis ik de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Het draait niet meer om fitness en chillen met vrienden, maar om ons kind. Alles moet gepland worden, niet echt mijn sterkste punt. Het is een drukke, hectische periode en nee, dat is niet altijd makkelijk. Aan de andere kant: als wij veertig zijn is Ryan misschien al het huis uit. Dan maken we alsnog die wereldreis.”

Alle portretten staan in Kek Mama 13-2015.

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >