Portretten: Ongemerkt zwanger

Het gebeurt echt: pas ontdekken dat je zwanger bent als de baby bijna op je buik ligt. “Vlak ervoor zat ik nog in de achtbaan.”

Jamie Groenhart (23) en Douglas Diebrink (24) zijn de ouders van Ryan (2).

JAMIE “Vorige week vroeg een hoogzwangere oud-klasgenoot of ik het laatste trimester ook zo pittig had gevonden. Eh, nee. Ik kampte wel met kwaaltjes, maar ik maakte lange dagen op school en sportte zes keer per week. Geen wonder dat je je dan weleens moe voelt. In de zevende maand gingen Douglas en ik nog surfen. Dat ik het maar vier uur volhield vond ik balen, maar aan een zwangerschap dacht ik natuurlijk niet. Ik was 21.

More content below the advertising

Op 10 oktober 2013 kwam ik na een lange schooldag – ik studeerde pedagogiek – thuis met buikpijn. Ik nam een aspirientje, maar toen Douglas om half elf thuiskwam schrok hij zich te pletter. Ik zag bleek en verging van de pijn. Zo erg, dat we naar het ziekenhuis gingen. Daar moest ik de pijn omschrijven. ‘Het is alsof ik ongesteld ben en moet poepen tegelijk’, zei ik. Voor ik het wist lag ik op een onderzoekstafel en hoorde ik de verpleegkundige zeggen dat ik ging bevallen. Vijf persweeën later lag er een kind op mijn buik.

Hoe overdonderd ik ook was, er was onmiddellijk dat oergevoel. De baby huilde. Ik was totaal in shock, maar ook meteen verliefd. Het kindje was een kopie van Douglas, die met tranen in zijn ogen naast me stond.

Mijn toekomstbeeld moest ik bijstellen. Mijn werk, mijn studie, de sportschool, het verdween allemaal naar de achtergrond. Opeens was ik aan huis gekluisterd. Soms duwde ik Douglas bij thuiskomst meteen de baby in handen: alsjeblieft, nu ga ík weg. Al was het maar voor een kwartier. Buiten lopen, een boodschap doen, als ik
maar heel even niet hoefde te moederen. Voor Douglas niet leuk natuurlijk. Hij kwam zo snel mogelijk uit zijn werk en zodra hij de kamer binnenstapte, ging ik ervandoor. Uiteindelijk kwamen we er wel uit, omdat we allebei beseffen dat we dit samen moeten doen. Deze zwangerschap is ons allebei overkomen.”

DOUGLAS “Het was een rare avond. Jamie lag te creperen van de pijn, ik belde de huisartsenpost en we sprongen in een taxi. Niet veel later had ik een zoon, heel onwerkelijk. Nee, dat vadergevoel was er niet meteen. Ik huilde niet van geluk, maar van schrik.

Pas een paar dagen na de bevalling begon ik aan het idee te wennen, maar ik besefte pas later hoe mijn leven veranderd was. Ik was 22, kinderen waren voor mij een ver-van-mijn bedshow.

Nu ben ik echt gelukkig met mijn zoon. Het leukste vind ik met Ryan leuke dingen doen: kattenkwaad uithalen, voetballen, naar de speeltuin. Natuurlijk mis ik de vrijheid om te gaan en staan waar ik wil. Het draait niet meer om fitness en chillen met vrienden, maar om ons kind. Alles moet gepland worden, niet echt mijn sterkste punt. Het is een drukke, hectische periode en nee, dat is niet altijd makkelijk. Aan de andere kant: als wij veertig zijn is Ryan misschien al het huis uit. Dan maken we alsnog die wereldreis.”

Alle portretten staan in Kek Mama 13-2015.

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >