We hebben geen zee meer nodig om aan het strand te liggen: een beetje stad heeft tegenwoordig een stadsstrand. En reken maar dat het strandgevoel er minstens zo zalig is.

1. De Oerkap

Haarlem ligt dan wel dicht bij het strand, maar we gaan net zo lief naar de Oerkap. Dit fijne stadsstrand ligt middenin de stad, aan de rivier het Spaarne. Overdag ga je er met je kinderen heen om in de zandbak te spelen en kun je relaxen op de vele bankjes, ’s avonds kun je er lekker dansen. Ga je op donderdagavond, dan treden er live bandjes op.
Harmenjansweg 95, Haarlem

Beeld: Haarlem City Blog

2. De Kade

Stadsstrand De Kade ligt in het centrum van Alkmaar. Je kunt er terecht voor heerlijke streekproducten, kunst, akoestische optredens, een barbecue en zwoele cocktails. De meubels zijn zelfgemaakt en het strand heeft een fantastische ligging langs het Noord-Hollandskanaal.
Noorderkade 1031, Alkmaar

Beeld: facebook.com/stadsstranddekade

3. Soia

Op Strand Oog In Al (soia) in Utrecht kun je lekker barbecueën met vrienden of gewoon een broodje eten. Ook kun je er terecht voor yoga en muziek. Met een omheinde speeltuin, een zwembadje en een bak zand is soia ook nog eens heel kindvriendelijk.
Kanaalweg 199, Utrecht

Beeld: soia

4. Blijburg

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. Kom je in het weekend, dan staan er altijd wel activiteiten op het programma. Denk aan fijne live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen.
Pampuslaan 501, Amsterdam


Beeld: Blijburg

5. De Kaaij

Van 1 juli tot en met 28 augustus is het goed toeven bij De Kaaij aan de Nijmeegse Waal. Naast een klein zandstrand is er een programma dat bestaat uit muziek, film, theater, kunst en workshops. Ook het eten in het naastgelegen pop-up restaurant smaakt verrukkelijk.
Waalkade, Nijmegen

Beeld: de Kaaij

6. Waterjump

Er zijn ligkussens, strandstoelen, banken en parasols. En dan ligt er ook nog eens 4000 vierkante meter aan zand bij stadsstrand Waterjump in Tilburg. Heerlijk om op een nazomerdag naartoe te gaan voor een fijne barbecue (je mag je eigen vlees meenemen). Wie geen zin heeft om te koken, kan hier ook gewoon terecht voor een broodje, patatje of bitterbal. Ook worden er leuke activiteiten georganiseerd, zoals BeachYoga en iedere woensdag een speciale kindermiddag. Wist je vast niet: de strandtent die er staat, fungeerde 17 jaar lang  als strandpaviljoen in Scheveningen.
Twentestraat 6, Tilburg

Beeld: Stadsstrand Waterjump

7. Zandfoort aan de Eem

Van glijbanen, een beachvolleybalveld tot aan een hippiemarkt: Zandfoort aan de Eem is waar je moet zijn als je een stadsstrand in Amersfoort zoekt. Op het terras kun je - met blote voeten in het zand - urenlang van de zon genieten. En ook hier staat de barbecue aan.
Eemlaan 100, Amersfoort


Beeld: Zandfoort aan de Eem

8. Beachclub Sunrise

Beachclub Sunrise in Best doet niet onder voor de strandtenten aan de Nederlandse kust. Wat heet: sluit je ogen en je waant je in een tropisch paradijs. Heerlijke plek waar je alle ruimte hebt, de kinderen in het zand kunnen spelen, je kunt lunchen aan het water en jullie na afloop kunnen zwemmen in een grote waterplas.
Ekkersweijer 3, Best


Beeld: Beachclub Sunrise

9. Fun Valley, Maastricht

Lekker waterfietsen, klimmen in het klimpark of stand up paddlen. Kan allemaal bij Fun Valley in Maastricht. Wie liever wat rustiger aan doet, kan relaxen op een handdoekje in de ligweide. Tip: bak 's avonds een lekker stukje vlees of vis op één van de gratis beschikbare barbecues.
Oosterweg 5, Eijsden

 
Beeld: Fun Valley Maastricht