Paula sprong bepaald geen gat in de lucht, toen haar vriend voorstelde naar Dubai te gaan. Maar dochters Mila en Jette dachten: leuk, shoppen!

Moet dat nou, was mijn eerste reactie toen mijn vriend Remco voorstelde met zijn vieren een week naar Dubai te gaan. Gewend aan knusse kampeervakanties in Italië en Frankrijk, leek Dubai me maar decadent. En absoluut niet geschikt voor kinderen. Maar Remco, die er al een keer met vrienden was geweest, was er lyrisch over. Bovendien konden we een week logeren bij een vriend die in de buitenwijk Motor City woont.

Blinkende shoppingmall
Mila en Jette waren meteen opgetogen over de trip naar de Verenigde Arabische Emiraten, vooral toen ze hoorden over de hypermoderne shoppingmalls. Ik twijfelde nog steeds. Ik houd ook van cultuur, en die zou daar natuurlijk ver te zoeken zijn. Maar ik ging reisboeken en internet raadplegen, en eigenlijk werd ik steeds enthousiaster. Dubai is schoon, veilig, comfortabel, en maar zes uur vliegen. En het belangrijkste: tegenover alle luxe en flitsende architectuur staan het oude stadscentrum en de Arabische cultuur. Kortom: voor mij een traditionele souk, voor de meiden een blinkende shoppingmall.

Peperdure zonnebrillen
De eerste twee dagen raasde er een zandstorm over de stad. Vanuit ons appartement op de zevende verdieping zagen we alleen een lichtbruine mist. Desondanks trokken we eropuit. De afstanden in Dubai zijn enorm. Je kunt niet zeggen: “Ga jij even lekker shoppen, dan duik ik de moskee in. Tot zo.” De beste manier om de stad te verkennen is met de metro of taxi. Veilig, tijdbesparend en niet duur. De eerste dagen liet ik alles maar gewoon over me heen komen. De ultramoderne gebouwen, de glimmende Porsches en Lamborghini’s, de blinkend schone straten. Hier en daar zag je mannen het zand van de stoep vegen, nergens was een bedelaar te bekennen. In Dubai Mall, ’s werelds grootste overdekte winkelcentrum, keken Mila, Jette en ik gefascineerd naar de Arabische mannen met hun rood-wit geblokte hoofddoeken en witte gewaden. En de zwaar gesluierde vrouwen met peperdure zonnebrillen en designertassen.

Middag strand of zwembad
Omdat we maar een week hadden, wilde ik zo veel mogelijk zien. Voor Mila en Jette bouwden we rustmomenten in, zoals een middag aan het strand of het zwembad, waardoor het ook voor hen prima was vol te houden.

Lees het hele verhaal in Kek Mama 02-2016. Bestel hier online.